Ve stáří vám klouby ukážou, jestli jste o ně v mládí dobře pečovali

22. leden 2020

Zima je v plném proudu, a i když se těžké mrazy zatím nedostavily, i mírnější chladné teploty mohou způsobit některé zdravotní problémy. Například bolesti kolen. Radí MUDr. Petr Grenar.

Bolesti z prochladnutí nejčastěji vznikají důsledkem revmatických změn. K hlavní prevenci patří především dobrá péče o klouby už v mládí. V pozdějším věku už můžeme pouze mírnit bolestivé následky našich mladistvých „hříchů“. Pravidelný přiměřený pohyb, teplo, dobrá strava i rozumná tělesná váha mohou významně pomoci překonat bolestivé a nepříjemné pocity.

Mezi nejčastější příčiny patří artróza, zánět svalových úponů oblastí kloubů, poruchy překrvení, infekce a mnoho dalších. Tyto problémy ale mohou být v kterémkoliv ročním období. Bolesti kolen v zimním období nejčastěji souvisí s určitou formou revmatismu. Pokud na stáří kolena bolí z důsledku prochladnutí, často tak dostáváme účtenku za to, jak jsme se ke kolenům a kloubům všeobecně chovali v mládí. Prochlazením se zhoršuje prokrvení dané oblasti a dochází tak k určitým mechanismům, které způsobí bolestivost. Bolesti, které se startují chladem, jsou z 90% na revmatickém podkladě.

Ve stáří sklidíš, co jsi v mládí zasel. Prevence sahá dlouho do naší minulosti

Už ve věku třiceti let je nutné myslet na naše klouby, jak budou vypadat v šedesáti. I v mládí je nutné klouby chránit před působením chladu a před přetížením. Především pokud jsme v nějakém zdravotním handicapu. Jestliže trpíme virózou, angínou nebo respiračním infektem a my přesto uskutečníme nějaký sportovní výkon nebo chodíme do fyzicky náročné práce, tato nevhodná zátěž v době indispozice se v kloubech začne ukládat. Pokud jsme mladí, organismus má ještě dobré kompenzační mechanismy a nějak se s tím vypořádá. Ale jak stárne, kompenzačních mechanismů je méně a projeví se hříchy mládí…A pak i malá zátěž způsobí bolest tzv. „načatých kloubů“. Ve věku 60ti let už můžeme pouze zpytovat svědomí.

Na stáří už pomůže mírnit problémy pouze komplexní péče o vlastní tělo

Zmírnit bolestí a problémy pak může pomoci pouze zdravý životní styl. Je potřeba především držet optimální váhu, protože hmotnost je jedním ze základních faktorů, který na naše klouby působí nepříznivě. Důležité je neprostydnout, držet klouby v teple a přiměřeně se oblékat. Rozhodně nechodit na lehko. Váhu můžeme lépe kontrolovat, pokud pravidelně v rozumné míře konzumujeme kvalitní dobrou stravu a především vyvarujeme se potravin, které samy o sobě klouby ohrožují. A to je především alkohol a kořeněné produkty. A pokud chcete klouby dlouho udržet funkční a bez bolesti, vyvarujte se neaktivit. Přiměřený pohyb je blahodárný pro naše klouby a v jakémkoliv věku. Příjemné procházky svým tempem jsou lepší než tisíc léků.

Spustit audio