Ve středních Čechách končí žákovské jízdné, rozhodli zastupitelé

14. prosinec 2020

Středočeský kraj kvůli úsporám od příštího roku ruší žákovské a seniorské jízdné zavedené v minulosti na základě předvolebního slibu ČSSD. S návrhem nové krajské rady za STAN, ODS, Piráty a Spojence dnes souhlasili krajští zastupitelé. Žáci, studenti a lidé nad 65 let dosud mohou v regionu jezdit zdarma.

Tato skupina má stejně jako jinde ze zákona slevu 75 procent z jízdného a zbylých 25 procent jim na požádání zpětně proplácí hejtmanství. Tato praxe na konci roku skončí.

Podle radního pro veřejnou dopravu Petra Boreckého (STAN) nebude úspora tak velká, protože jde o menší projekt. Za roky 2018 až 2020 bylo vyplaceno studentům zhruba 11,5 milionu korun a seniorům přes milion.

Podle Boreckého jde o první oběť škrtů kvůli propadu daňových příjmů. Radní už dříve upozornil, že kraj do konce roku očekává propad na nevybraném jízdném 570 milionů korun, z toho 350 milionů Kč u autobusové a 220 milionů u železniční dopravy. Dalších asi 60 milionů Kč padá na vrub obcí.

Peníze na pokrytí nákladů na dojíždění do školy kraj vyplácel už za hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Po volbách v roce 2016 byla s nástupem koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 tato praxe zrušena. O rok později se vedení kraje změnilo a nová krajská vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty v roce 2018 žákovské jízdné opět zavedla.
Zástupci STAN a ODS, kteří nyní s Piráty a Spojenci vedou kraj, zpětné hrazení jízdného v minulosti kritizovali. Podle nich jde o administrativně náročnou praxi a populismus.

Někdejší hejtman Miloš Petera (ČSSD) s opětovným rušením žákovského jízdného nesouhlasí. Výdaj podle něj není tak zásadní, aby si to kraj s tak velkým rozpočtem nemohl dovolit. ČSSD se stejně jako KSČM do nového zastupitelstva již nedostala.

zdroj: ČTK
Spustit audio