Ve Středočeském kraji hledá práci téměř 58 tisíc lidí, nejhůř je na tom Příbramsko

9. červen 2014

Přesně 57 942 tisíc lidí hledá ve Středních Čechách zaměstnání. To je o 2300 lidí méně než na konci dubna. Nezaměstnanost v regionu klesla o 0,3 procentního bodu na 6,5 procenta. Nejvíce nezaměstnaných je na Příbramsku a Kladensku.

Paní Jarmila z Příbrami žije s manželem na místní ubytovně. Práci hledá dlouho, zatím však bezvýsledně. Její rodina tak musí vyjít s necelými 6 tisíci korunami měsíčně.

„Já s manželem máme dohromady 5990 korun. Z toho musíme platit ještě elektriku. Kolikrát nám musí i maminka ještě něco dodat,“ říká.

Důchodce Marek Emanuel žije ve městě už léta. Říká, že hodně pracovních míst ubylo i v poslední době.

„Práce tu není, lidi jezdí daleko, z Příbrami až do Hořovic, do Berouna. Skončily tady podniky jako masokombinát a pekárna Příbram. Rýsuje se ale, že by měli nějací Ukrajinci, nebo Rusové otevírat masokombinát znova,“ popisuje.

Podle vedoucího oddělení zaměstnanosti krajské pobočky Úřadu práce v Příbrami Libora Bartůňka je na Příbramsku nezaměstnanost 8,6 procenta.

„Nejvyšší nezaměstnanost registrujeme v okresech Příbram, Kladno a Kolín. Nejpříznivější situace je tradičně v okresech Praha-východ, následuje Mladá Boleslav a Praha-západ,“ uvádí.

Čtěte také

Připomněl, že v regionu je bez práce téměř 58 tisíc lidí. To je oproti předcházejícím měsícům méně i z toho důvodu, že začaly sezónní práce.

„Kraj eviduje celkem 6573 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 731 vyšší než v předcházejícím měsíci. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 9 uchazečů,“ dodává Libor Bartůněk.

autoři: Anna Maňourová , duch
Spustit audio