Ve Středočeském kraji končí bezplatná doprava seniorů nad 70 let v autobusech. Celý kraj už je také v systému PID

12. červen 2022 06:00

Od neděle 12. 6. budou platit senioři nad 70 let platit v autobusech poloviční jízdné, tedy stejně jako lidé starší 65 let. V Praze se výše ani rozsah slev nemění. Od víkendu 11.-12. 6. už je také celý Středočeský kraj začleněný do Pražské integrované dopravy. Po 30ti letech a to dokonce s přesahy i do okolních krajů.

Dosud si senioři nad 70 let ve Středočeském kraji ve vlacích kupovali jízdní doklad a nemohli využívat výhod časového kuponu. Cestování autobusy ale měli zdarma. Nově pro ně platí totéž co pro pasažéry nad 65 let. K dispozici budou mít jednorázové i dlouhodobé předplatní jízdní doklady.

Novinkou je také zvýhodněné předplatné pro válečné veterány a účastníky odboje nebo zavedení krátkodobých i jednodenních jízdních dokladů pro přepravu jízdních kol ve vlacích.

Tarif PID zmeny od 12. 6. 2022 ve Středočeském kraji

Integrace ve Středočeském kraji do systému PID

Od víkendu 11.-12.6. už je celý Středočeský kraj začleněný do Pražské integrované dopravy. Po 30ti letech. Dokonce s přesahy i do okolních krajů. Zbývají už jenom některé městské hromadné dopravy, např. v Kolíně, Příbrami, Kladně a Mladé Boleslavi.

Dokonceni integrace - průběh

Společný integrovaný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje počínaje 12. červnem 2022 pokrývá celé území Středočeského kraje. Díky integraci posledních dvou oblastí na Příbramsku a Kutnohorsku se již podařilo zapojit všechny příměstské regionální autobusové linky do systému PID, který zahrnuje veškeré vlakové a autobusové spoje včetně MHD v Praze a ve většině středočeských měst. Systém PID už také zasahuje i do sousedních krajů, pokrývá území o rozloze 13 tisíc km čtverečních a obsluhuje více než 3 miliony obyvatel v téměř 1 300 městech a obcích.

Podrobné informace o všech aktuálních změnách najdete na webu PID.

Dokončení integrace - vozy

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroje: ČTK , PID
Spustit audio