Ve Středočeském kraji se od pátku nesmí v některých oblastech rozdělávat oheň. Zákaz vydala i Praha

27. květen 2023 09:00

Středočeský kraj zakázal od pátečních 12.00 do odvolání na rizikových místech rozdělávat oheň. Jde například o lesy nebo okolí stohů sena či slámy. Zákaz platí pro obce s rozšířenou působností Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Černošice, Mělník, Rakovník, Slaný a Kladno.

Zákaz vychází z nařízení kraje z roku 2020 a je vydán na základě výstrahy Českého hydrometeorologického úřadu, informoval na webu kraj. Zákaz rozdělávání ohňů platí od pátku také v Praze.

„Vzhledem k rázu počasí předpokládáme, že se výstraha rozšíří i do dalších částí kraje,“ řekl mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

V souladu s nařízením kraje je celoplošně zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění lampionů štěstí nebo používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení.

Řidiči také nesmějí vjíždět motorovými vozidly na polní a lesní cesty, pokud nejde o vlastníky a uživatele pozemků při jejich obhospodařování.

V lesích a jejich okolí do 50 metrů a poblíž stohů slámy nebo sena do vzdálenosti 100 metrů je zakázáno rozdělávat oheň a kouřit. Totéž platí pro souvislé porosty nebo zemědělsky obdělávané plochy, které by se mohly vznítit, a jejich okolí do 100 metrů.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK , Středočeský kraj - Krajský úřad , Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio