Ve středočeských nemocnicích chybí stovky zdravotníků

7. leden 2021

Ve středočeských nemocnicích chybějí stovky zdravotníků. Jsou v pracovní neschopnosti, karanténě nebo se starají o děti, které nechodí do školy. Do pomoci se zapojují studenti i armáda, nemocnice hledají také dobrovolníky.

Některá zařízení se obávají dalšího zhoršování situace, zjistila ČTK a Český rozhlas v anketě. Mladoboleslavské nemocnici chybí asi osm desítek zaměstnanců. "Situace byla na přelomu října a listopadu horší, očekáváme ale, že čísla v následujících dnech půjdou nahoru na základě dostupných údajů," uvedla pro Český rozhlas mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

V pátek přijede do Mladé Boleslavi pomoci šest vojáků. "V tuto chvíli nám vypomáhají dvě zdravotní sestry z JIP z Pírkova sanatoria, na praxi jsou studentky zdravotní školy ze třetího ročníku a postupně kontaktujeme dobrovolníky z řad veřejnosti, kteří se u nás zapojili již před několika měsíci, mají tedy již zkušenost s provozem nemocnice," řekla Kopalová. V nemocnici je nyní hospitalizováno asi 60 pacientů s covidem-19, jejich počet tak stále narůstá, v pondělí jich bylo 52.

V kladenské nemocnici chybí kolem 70 zdravotníků a už na počátku tohoto týdne zde měli přes 60 pacientů s potvrzenou nákazu koronavirem. Podle mluvčí nemocnice Hany Plačkové zde vypomáhají studenti střední zdravotnické školy i studenti z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. 

Kolínská nemocnice, pod kterou spadá také nemocnice v Kutné Hoře a léčebna dlouhodobě nemocných ve Vojkově, nyní eviduje ve svých zařízeních 136 pacientů s covidem. Celkem chybí v zařízeních 75 zaměstnanců, z toho v Kolíně 55, v Kutné Hoře 16 a ve Vojkově čtyři. "Čelíme jednoznačně situaci, která se vyrovná podzimní i ji mírně převyšuje s výhledem na další zhoršování," řekla ČTK mluvčí nemocnice Stanislava Kubincová. Krizový štáb nemocnice se proto rozhodl požádat o pomoc armádu, celkem chce nemocnice získat 12 vojáků.

V příbramské nemocnici chybí kvůli koronaviru 41 zaměstnanců. V pátek přijede na výpomoc šest vojáků. "Stáhli jsme zaměstnance z dovolených. Pomáhají nám budoucí sestřičky z příbramské zdravotnické školy," řekl mluvčí nemocnice Martin Janota.

Mělnická nemocnice konkrétní číslo nesdělila, ale její mluvčí Petra Plutnarová uvedla, že počty nemocných zdravotníků opět rostou. "Uzavření škol nám také dlouhodobě komplikuje naši práci. Na situaci ale reagujeme pružně a za zvýšeného úsilí našich zdravotníků i vedení nemocnice jsme stále schopni pacientům akutní péči poskytnout," dodala mluvčí.

Ve slánské nemocnici chybí podle ředitele Štěpána Votočka kolem 20 zdravotníků. Už na konci prosince zde museli na lůžkách ortopedie a chirurgické JIP kvůli narůstajícímu počtu nemocných znovu otevřít druhé oddělení pro pacienty s koronavirem, první oddělení je v části interny.

Benešovská nemocnice má k dnešku v pracovní neschopnosti 90 zdravotníků, z toho 40 jich mělo pozitivní test na koronavirus. Narůstá i počet těch, kteří zůstávají doma s dětmi. "Výtečně naše nemocnice spolupracuje s armádou ČR, u nás máme na výpomoc deset vojáků. Co se týče získávání dobrovolníků, aktuálně je hledáme - spíše zdravotníky," odpověděl na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Lékařů a zdravotníků chybí kvůli koronaviru nebo péči o děti v rakovnické nemocnici asi desetina. "Zbývající personál zatím svoji práci zvládá bez větších problémů a nutnosti omezení chodu nemocnice," dodal ředitel nemocnice Tomáš Jedlička.

zdroj: ČTK
Spustit audio