Ve středočeských nemocnicích fungují všechna oddělení

27. březen 2020

Středočeské oblastní nemocnice zatím nemusely uzavřít žádné oddělení kvůli koronavirové nákaze. Potvrdila to Helena Frintová z hejtmanství.

Někteří pracovníci příbramské a benešovské nemocnice jsou preventivně v izolaci a už dříve se objevila nákaza u lékařky v kolínské nemocnici.

V benešovské nemocnici skončili v karanténě dva lékaři, čtyři sestry a jeden sanitář, všichni z interní ambulance. Podle ředitele Romana Mrvy se dostali do kontaktu s pacientkou, u níž se později potvrdil koronavirus. Starší žena bez známek respiračního onemocnění se v neděli podrobila vyšetření na interní ambulanci. Neměla teplotu a nic nenasvědčovalo tomu, že je nakažená. Personál použil základní dostupnou ochranu.

Žena byla v Benešově do středy na izolačním lůžku. Po zjištění, že má pozitivní test, ji zdravotníci převezli na infekční oddělení pražské nemocnice. "Nikdo z izolačních lůžek v karanténě není, personál měl na těchto rizikových lůžkách nejvyšší osobní ochranné pomůcky," uvedl Mrva. Dodal, že nemocniční provoz je nastaven tak, aby při výpadku jednoho týmu mohl sloužit další, případně ve 24hodinovém režimu.

Také v příbramské nemocnici se několik zdravotníků ocitlo v preventivní karanténě, protože měli ve svém okolí člověka pozitivně testovaného na COVID-19. Podle mluvčího zařízení Martina Janoty však šlo jen o několik případů. "Zatím jsme kvůli onemocnění personálu nemuseli nic uzavírat," dodal Janota.

Nemocnice v Kolíně v minulých dnech přijala opatření kvůli nakažené lékařce z gynekologicko-porodnického oddělení. Lidé, kteří s ní byli v rizikovém kontaktu, museli na testy. Péči na oddělení zajistil personál, který se s lékařkou nesetkal.

I v rakovnické nemocnici, která není krajským zařízením, ale je součástí skupiny Privamed, zatím zůstává poskytování péče pro akutní a nezbytné případy bez změny. Příchozí pacienti ale nově musejí nejdříve absolvovat prohlídku ve vstupní ambulanci, kde jim personál změří teplotu a udělá základní vyšetření. Až poté je lékař pošle na příslušné oddělení.

Žádný zaměstnanec rakovnické nemocnice není v karanténě. Lidé by podle vedení nemocnice měli svůj problém, pokud je to možné, řešit nejdříve se svým praktickým lékařem. "Chtěl bych také požádat své spoluobčany, aby k lékařům docházeli jen v akutních případech a vždy pečlivě zvážili, jestli je návštěva ordinace opravdu nutná, nepřetěžovali už tak dost vytížené zdravotníky a nepodstupovali riziko možné nákazy. Vzájemná ohleduplnost je v této těžké době obzvlášť potřeba," uvedl ředitel nemocnice Tomáš Jedlička.

Spustit audio