Ve vedru má sportování u moře svoje pravidla

13. červenec 2022

Většinou když se konečně dostaneme na 14 dení dovolenou k moři, chceme se sami sobě maximálně věnovat a také si pořádně zasportovat. Jenomže u moře je jiná situace a se sportováním je nutné být obezřetný.

Často se ale stává, že vás už po třech dnech dovolené u moře pouhé ležení na pláži začne nudit a rozhodnete se začít více sportovat. Jenomže u moře je jiná situace a se sportováním je nutné být obezřetný.

Pokud nechcete jako sport hrát pouze šachy pod slunečníkem, ale také se více pohybovat, je nutné místnímu klimatu přizpůsobit váš dení režim.

Běhat ve vedru u moře? Ano, ale přivstaňte si

Přímo na pláži většinou díky větříku vedro příliš nevnímáme. A proto se může stát, že vás napadne si po pláži zaběhat přímo v pravé poledne. To může ale skončit velkými zdravotními problémy.

Běh ve vedru je velkou zátěží na srdce i na ledviny. Pokud ale na pláži vane vítr, vedro přitom nemusíme cítit a může nám být naopak i příjemně. Ovšem i při větříku se musí tělo ochlazovat potem. Vítr přitom odebírá více tekutin, než kdybyste zůstali v pravé poledne někde pod slunečníkem. Hrozí pak dehydratace, kdy může zkolabovat i zdravý mladý člověk.

Kdy tedy běhat? Večer po návratu z pláže je už většinou každý unavený a nikomu se už do běhu moc nechce. Ideální čas k běhání na dovolené u moře je tedy brzo ráno.

Zapomeňte na asfalt a užijte si při běhu vlhký písek na pláži

Každý, kdo je trochu sportovně založen nebo se sportem chce začít, se většinou na dovolenou vydá s kvalitní sportovní běžeckou obuví. I když jste zvyklí doma běhat po asfaltu, u moře ale raději využijte běhání v písku po pláži. Ideální je ale mokrý písek, který svlažují vlny. Velmi dobře totiž pruží. A to je pro běh ideální.

Běh po suchém písku zatěžuje kotníky a je nestabilní. Ještě větší otřesy a zátěž na klenbu nohy je ale na asfaltu. Další problém sportování na dovolených je i fakt, že občas chceme během našeho volna vše dohnat. Na dovolené proto začněte se sportováním velmi postupně.

Plavání? Ideální. Ale i z toho můžete být unaveni

Pokud pravidelně nedocházíme do plaveckého bazénu, i plavání může být na dovolené únavné. Ovšem je to ideální sport, který nezatěžuje klouby a naopak procvičí všechny svaly.

Také z přemíry plavání můžete být na dovolené unaveni. Ideální je proto plavání kombinovat s chůzí a po návratu z pláže si zacvičit protahovací cviky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.