Ve věku 91 let zemřel dlouholetý rozhlasový redaktor Karel Mastný. O svých rozhlasových vzpomínkách mluvil v pořadu Host do domu

1. listopad 2023

S odkazem na Mastného rodinu o jeho smrti dnes informoval Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.cz. Mastný se podílel na vzniku několika rozhlasových pořadů. Stál mimo jiné u zrodu pořadu Mikrofórum a Zelená vlna, které existují dodnes.

Mastný, který byl původním povoláním učitel, působil v rozhlase od roku 1962. V někdejším Československém rozhlase začínal v pořadu pro děti a mládež s názvem Pionýrská jitřenka. Na první samostatný pořad Kdyby všechny děti světa Mastný vzpomínal se slovy byla to propaganda. Kromě Mikrofóra a Zelené vlny má Mastný zásluhy o vznik pořadů Kolotoč a Dobré jitro.

Takto na Karla Mastného vzpomíná moderátor Jan Kovařík:

Všechno, co opravdu potřebuji o rádiu znát, jsem se naučil od něj…

S rozhlasem jsem koketoval od dětství, vystudoval jsem příslušnou specializaci i na Fakultě žurnalistiky UK, ale dnes naprosto upřímně říkám, že všechno podstatné o rozhlase a práci v něm, mne naučil můj první šéf – Karel Mastný!

Vzpomínám na svou první cestu páternosterem až do Kájovy kanceláře v pátém patře. Jel pomalu a dlouho a já (student vysokoškolák) se celou tu dobu trochu třásl. Když jsem pak vešel a za psacím strojem uviděl jeho úsměv, plamínky v očích, nezbytnou cigaretu a taky flanelovou kostkovanou košili, najednou jsem věděl, že všechno bude fajn. A taky že bylo.

Vím, že stejnou laskavost – tedy vnímavé a citlivé průvodcovství tajuplnými zákruty naší krásné profese – poskytl přede mnou i po mně mnoha kolegům a kolegyním. My všichni na něj budeme vzpomínat jako na výsostného rozhlasového profesionála a na člověka, který se, ač by klidně při svých zásluhách mohl, nikdy nechoval jako hvězda, drsný šéf nebo nedotknutelná legenda. Karel Mastný nám byl učitelem, rádcem a přítelem. Učil nás, především tím, jak pracoval a žil, milovat rádio a pokorně sloužit jeho posluchačům.

Děkujeme Ti za to, Kájo!

Spustit audio

Související