Ve Velkém Přítočně pečou dorty do dvou hodin do rána. Druhý den většinou nezbyde ani drobek

17. březen 2021

Jiří Bokr z Velkého Přítočna chtěl být barmanem nebo policistou. Část života strávil u pásu v továrně. Spolu se ženou Hanou si splnili sen a otevřeli bistro Při Točně. Nedlouho poté ale museli zase zavřít. I přesto se každý den se těší, až sousedé ochutnají, co pro ně připravili.

Každý kus je malé umělecké dílo vytvořené sousedům pro radost

Hlavní ulice ve Velkém Přítočně je poměrně rušná. Mnozí řidiči mají ale dobrý důvod zastavit. Objednávají si tady sebou kávu, sendviče, dorty nebo makronky. Za okénkem je zdraví majitel bistra Jiří Bokr: „Snažíme se vždycky člověku nabídnout něco zajímavého, aby, když někam jede, měl kus dobrého jídla a nebylo to jako na benzínce, aby se za to člověk nemusel stydět.“

 Jeho žena Hana peče dlouho do noci dorty, ze kterých druhý den večer často nezbyde ani drobeček. „Nás to baví, takže testujeme nové recepty a žena peče a peče,“ směje se Jiří Bokr.

Jiří Bokr každý večer přemýšlí o tom, čím zákazníky potěšit

„Děláme tartaletky, máme tu makronky, děláme pavlovky, větrníčky a všechno co nejblíž té původní receptuře, takže bez různých ztužovadel a dalších věcí. Všechno je to založené na smetaně, mascarpone, vanilce, kvalitní čokoládě a tak dále. Najdete tady spoustu věcí, ale záleží, jestli máte štěstí, protože ty věci se mění každý den.“

Všechny dobroty z bistra Při Točně nejen báječně chutnají, ale také krásně vypadají

Majitel bistra se celý den nezastaví. Je totiž zároveň domácím učitelem, vychovatelem, kuchařem, kavárníkem a pekařem. „Fajn den je určitě, když přijde někdo zamračený a odchází s úsměvem a se šálkem kávy v ruce.“

Dorty se pečou až do dvou hodin do rána a večer nezbývá ani drobek
Spustit audio

Související