Ve velkých obchodech v úterý nenakoupíte. Na Den vítězství musí mít zavřeno

7. květen 2018

Velké obchody v úterý zůstanou zavřené. 8. květen, kdy si Česko připomíná Den vítězství, patří mezi státní svátky, kdy obchodníci nesmí ze zákona prodávat svoje zboží. Zákaz platí v obchodech nad 200 metrů čtverečních. Některé kamenné prodejny přesto zůstanou v provozu.

Zavřeno musí mít velké obchody s potravinami a oblečením, ale taky třeba hobbymarkety. Prodejci nesmí prodávat jen během vybraných svátků. Jejich seznam je ale pro řadu zákazníků nepřehledný.

I to je důvod, proč regulace otevírací doby negativně ovlivňuje i tržby prodejců o svátcích, kdy zavřeno není, potvrzuje předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka.

„Je pravda, že zákazníci mají velký zmatek v tom, aby se orientovali v otvíracích dobách tak, jak jsou momentálně nařízené. Zákazníci se dezorientují. Obchodník přijde o tržbu naprosto zbytečně, řekl Juračka.

Zatímco v úterý zůstanou dveře marketů zavřené, třeba v červenci na Den upálení Jana Husa nebo v listopadu na Den boje za svobodu a demokracii zase bude otevřeno.

autor: zus
Spustit audio