Ve venkovské školce v Ratměřicích děti ochutnávají květiny a učí se řezat pilou

13. květen 2016

V Mateřské škole v Ratměřicích na Benešovku nemají televizi ani počítače. I když je to klasická školka, děti tráví hodně času na loukách, v lesích, nebo třeba v dílně. Učí se to, co uměli na vesnicích naši předci - znát přírodu a být manuálně zruční.

Děti ze školky v Ratměřicích mají dílničku, kde se učí řezat pilkou. „Dělají si špalíčky, které pak obrousí smirkovým papírem, někdo si dřevo ohobluje rašplí a pak ho třeba natřou barvou,″ popisuje práci dětí ředitelka školky Alena Benáková.

To ale není jediná zábava. Děti jsou často venku, v lese si vyrábí domečky pro skřítky, na jaře chodí na louku sbírat bylinky a ochutnávat kytičky. „Sedmikráska je taková slaďoučká,″ říká Pavlík.

Školka má k dispozici hřiště z přírodních materiálů, jehož součástí je zvláštní stavba. Nahoře je hlína osazená skalničkami, dole jsou dřívka, sláma, polena. „To je hmyzí domeček, do kterého děti přinesly suchou trávu, klacíky a v tomhle domečku pak pozorují nejrůznější broučky,″ vysvětluje ředitelka.

Kousek dál je speciální chodník s různými materiály. Je v něm písek, kameny, nebo šišky. Děti naboso zkouší, jaké to je po nich chodit.

Domek na, kterém děti sledují život hmyzu.
autor: haj
Spustit audio