Ve veřejném akváriu v České Lípě žijí ryby ve stejném prostředí jako ve svých tropických domovech

27. únor 2019
Česko – země neznámá

Devět tisíc litrů vody v desítkách akvárií, v nichž žije kolem 80 druhů ryb z celého světa. Tak by se dala v kostce popsat galerie Vodní světy v České Lípě na severu Čech. Při bližším pohledu do veřejného akvária, které od roku 2004 provozuje nadšený akvarista Petr Jasanský, je zřejmé, že tento vodní svět se od ostatních rybích zoo hodně liší. Ryby tam totiž žijí v prakticky stejných biotopech jako ve svých domovinách. Zdejší akvária jsou zkrátka ukázkou divoké přírody.

Lidé se tu podívají pod hladiny tropický jezer, řek a tůní v úplné přírodní nahotě a nahlédnou tak do života ryb třeba v době dvoření nebo v čase, kdy mají mláďata. A to všechno s odborným výkladem majitele veřejného akvária nebo jeho kolegyně. Návštěvníci se zastaví prakticky u každého akvária. Hned u vchodu zaujme biotop afrického jezera Malawi, kde žijí pestrobarevné rybky v uskupení, které připomíná život na korálových útesech. O kousek dál je pak expozice zaplavené jeskyně se živočichy, kteří přežili dinosaury.

Řada akvárií je zarostlá skoro jako džungle a pro většinu akvaristů je v nich hodně usazenin. Tak to ale v přírodě ve skutečnosti vypadá a ryby pro svůj spokojený život a zdárný vývoj přesně takové prostředí potřebují. Proto se ve veřejném akváriu daří množit vzácnou drobnou rybku danio perlové a řadu dalších druhů především z africké a jihoamerické přírody.

Většina ryb je plachých, a pokud chce člověk pozorovat jejich život, měl by mít od akvária alespoň půlmetrový, ale raději i větší odstup. Výjimkou je v tomto ohledu kančík citronový, který návštěvníky v podstatě vyhlíží a dokonce se i dvoří příchozím ženám.

Petr Jasanský se akvaristice věnuje už od dětství. První akvárium dostal za první vysvědčení v roce 1975 a dnes patří mezi uznávané odborníky. Expozici veřejného akvária od založení postupně rozšiřuje, dnes už zabírá 130 čtverečných metrů v prvním patře českolipského obchodního domu Banco. Tam plánuje zřídit dvě nádrže o třech a půl tisíci litrech vody a několik menších, dvoutisícových.

Kromě tajů vodních světů si mohou návštěvníci prohlédnout také velkoformátové fotografie neziskového projektu Green Life, který se zabývá ochranou tropického deštného pralesa a ohrožených druhů zvířat na Sumatře a v Indonésii.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.