Ve vlašimském parku se sesula půda. Zavalila část letního kina

5. listopad 2016

V zámeckém parku ve Vlašimi na Benešovsku se v sobotu odpoledne sesula půda na ploše asi 100 krát 100 metrů. Nikdo nebyl zraněn. Na místo vyrazil i speciální tým z Prahy na vyhledávání lidí v sutinách, který prostor preventivně prozkoumal. Škoda půjde podle předběžných odhadů do milionů .

„Neměli jsme podezření, že by pod sutinami někdo byl, přesto jsme pro jistotu povolali speciální tým,“ potvrdila mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Na místě byl i statik, který vytyčil a ohraničil nebezpečnou zónu na ploše zhruba 100 krát 100 metrů. Místo bude celou noc hlídat policie.

Sesuv zničil jednu dřevěnou budovu a zavalil část kina. Další budova je ohrožena. O dalším postupu se rozhodne v neděli. Příčinou mohla být podle vlašimského starosty Luďka Jeništy (Volba pro město Vlašim) porucha vodovodního potrubí, kvůli níž byla půda podmáčená. "Sjela dolů horní část svahu, kde rostlo pár stromů a kde byla zeď kina," uvedl starosta pro ČTK.

Místostarosta Karel Kroupa (KDU-ČSL) upřesnil, že se zbortila opěrná zeď letního kina, část kina až k promítací kabině, pokladna a část svahu se stromy se sesula dolů až k místu, kde je zázemí správy parku. Zavalena a zbořena byla velká dřevěná kolna s uskladněnými stroji. "Zčásti bylo i zavaleno zázemí zděného domu, ale ten snad porušen není," uvedl Kroupa.

autor: von | zdroj: ČTK
Spustit audio