Ve volnočasovém areálu ve Vrchbělé si můžete vychutnat bezpečnou rychlou jízdu na bruslích i na kole

7. červenec 2021

Oblíbený Sportovně-rekreační areál Vrchbělá leží na severní hranici Středočeského kraje u města Bělá pod Bezdězem a nabízí široké vyžití pro celou rodinu. Upravené dráhy dlouhé 7,5 kilometru si užijí cyklisté i bruslaři. A na své si přijdou i milovníci výšek a krásných rozhledů. Součástí areálu je minizoo a velké dětské hřiště.

Volnočasový areál Vrchbělá je jedním z příkladů, jak pozitivně využít prostor, který za totalitního režimu sloužil jako vojenský areál a byl pro veřejnost zcela nepřístupný. Přitom se Vrchbělá může pochlubit krásnou přírodou a navíc i výhledem na blízký hrad Bezděz.

Areál Vrchbělá je ideálním místem pro celodenní rodinný výlet. Hned u vstupu je malá minizoo, kde vás přivítají zvědaví pštrosi emu, kozy kamerunské i kozy domácí a dvě lamy. Volně navazuje rozsáhlé dětské hřiště s prolézačkami, houpačkami a dětským lanovým centrem. Oblíbené jsou i obří trampolíny. 

Dobře udržované a značené dráhy

Zatímco se děti zabaví, rodiče si mohou zasportovat. Stěžejní aktivitu centra umožňují dvě unikátní dráhy o celkové délce sedm a půl kilometru. Jde o dva okruhy s odpočinkovými plochami, které jsou na několika místech propojeny pro možnost přejíždění z jedné dráhy na druhou. Dráhy mohou využívat in-line bruslaři i cyklisté a v zimě se počítá s jejích využitím pro běh na lyžích.

Méně náročné trasy jsou v okolí dětského hřiště, v odlehlé části napříč lesem jsou i některé prudší kopce, kde se projedete vyšší rychlostí. Kompletní bezpečnostní výbava je tu nutností. Na trasách jsou ale umístěny dopravní značky, které upozorňují na ostré zatáčky nebo klesání.

Sportovní areál Vrchbělá je umístěný na hranici Středočeského kraje přímo pod Bezdězem

Když přijdete do areálu, užasnete nad krásou hradu Bezdězu, který se tyčí přímo pod areálem. A možná se v tu chvíli podivíte, proč je tu i rozhledna. To pochopíte, pokud vystoupíte na vyhlídkovou plošinu ve výšce 22 metrů. Nabízí překrásný výhled na České středohoří, Ralsko, Ještěd i Lužické hory. Krásný pohled je i dolů na samotné dráhy, které se proplétají v zalesněné krajině.

Spustit audio