Ve Vysokém Chvojně se pase stádo bizonů. Majestátní zvířata obdivujte ale raději jen zpovzdálí

29. březen 2021

Vysoké Chvojno, vesničku vzdálenou asi dvacet kilometrů od Pardubic, si turisté oblíbili. Obec křižují lokální cyklostezky a prochází tudy zelená turistická trasa. Ve Vysokém Chvojně najdete arboretum, oboru s daňky, muflony i jeleny. Ale také zvířata, která byste čekali spíš někde v zoologické zahradě. Na severním okraji obce se v ohradě totiž pasou bizoni američtí.

Výběh bizonů má plochu asi 0,7 hektaru. Přes cestu sousedí se dvorem autodopravy. Velká nákladní auta a bizoni spolu totiž souvisejí. „Podnikám v oblasti velkoobjemové kamionové přepravy, převážíme hlavně dřevo. A majestátní bizoni se stali naším symbolem,“ vysvětluje chovatel bizonů Jiří Stárek z Vysokého Chvojna.

Bizoni američtí ve výběhu ve Vysokém Chvojně

V ohradě se v současné době pasou dva býci a dvě jalovice. Hlavou stáda je býk jménem Vasil. „Před deseti lety jsem v televizi viděl pořad o bizonech a seznámil se s majitelem stáda bizonů, který je chová poblíž Klatov. Rok jsem studoval, co obnáší chov bizonů, protože je to samozřejmě na naše poměry nestandardní zvíře. Potom jsem si přivezl dvě jalovice a později i býka, od kterého tu už máme mladé,“ dodává Jiří Stárek.

Pozor, nehladit

Jiří Stárek bizony vnímá jako velmi pohodová a nenáročná zvířata. „Naši bizoni jsou na lidi zvyklí, působí velice krotce, ale pokud se někdo přiblíží k ohradě, musí být obezřetný. Tam, kde je čumák, může být během vteřiny také roh. Proto jsme na ohradu umístili cedule, aby se k ní lidé příliš nepřibližovali. Ohradu ze dřeva ještě kryje pletivo, to ale hlavně z toho důvodu, že lidé s sebou často mívají psy, a ti bizony dráždí. Elektrický ohradník nemáme, protože vzhledem k ochlupení zvířete by moc nepomohl,“ vysvětluje majitel chovu.

Dovádění v ohradě bizonů

Bizonům vyhovuje hlavně chladnější počasí. To, jestli se stádo rozroste, nechává Jiří Stárek na přírodě. „My do toho nijak nezasahujeme, veterinář dělá jen pravidelné prohlídky zvířat a odběry krve. Jestli budeme mít další telata, to se necháme překvapit,“ říká Jiří Stárek.

Bizon americký je velký sudokopytník, jeho samci mohou vážit až 1 500 kg a měřit až 3,8 metru. Bizoni mají hnědou hustou srst, která je na hrudi delší, takže zvíře působí o to robustněji. Bizoni američtí se seskupují do velkých stád. To také málem vedlo k jejich vyhubení. Z původních desítek milionů kusů bizonů, kteří žili v severní Americe, jich na počátku 20. století zbyly pouhé stovky. Tento stav se ale naštěstí podařilo zvrátit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.