Ve Zbýšově na Kutnohorsku se přemnožily sinice. Obec by chtěla rybník odbahnit, potřebuje ale získat dotace

23. srpen 2019

Pláže ve Zbýšově na Kutnohorsku jsou už několik týdnů prázdné. Přestože tam je velká chatová osada, v rybníce se letos skoro nikdo nekoupe. V tamním rybníku se totiž nečekaně přemnožily sinice. Koupání je tam proto jen na vlastní nebezpečí.

„Ta voda je tu špatná. Je to smutný pohled, sinice jsme tu mívali, ale letos je to snad 20x víc než připouští norma,“ říká nezávislá starostka Zbýšova Květa Němcová. Stav hody se zhoršil kvůli velkému vedru, nepomohly ani nedávné deště.

Sinice vadí i místním chatařům. „To jsem ještě nezažila, abychom se tu nemohli koupat,“ říká chatařka Svatava, která sem jezdí už 40 let.

Pláže ve Zbýšově na Kutnohorsku

Obec by chtěla problém se špatnou kvalitou vody vyřešit. Příští rok chce mít hotovou studii na odbahnění rybníka. „To bahno je naplavené i z polí. Takže si myslíme, že pokud by se ten sediment podařilo odtěžit, třeba by se voda pročistila,“ říká starostka.

Vyčištění zbýšovského rybníka by podle odhadů přišlo na 30 až 40 milionů korun. Podle starostky by případná investice byla podmíněná získáním dotace.

autor: Michal Trnka
Spustit audio