Ve Zlaté Koruně odkryli pro návštěvníky jedno klášterní tajemství. Zrestaurované mnišské toalety

6. květen 2021

Prohlídková trasa v bývalém cisterciáckém klášteře Zlatá Koruna na jihu Čech má nové zastavení. Je jím barokně klenutá místnost, ve které jsou v elegantním šedém nátěru někdejší dřevěné mnišské latríny. Historické záchody jsou teď nově zrekonstruované a rozhodně nejde o tuctové WC.

„Vím, co dělaj pionýři, vím, co dělaj skauti, jak to ale dělaj kosmonauti?“ Tak se ptá Marek Eben ve známé písničce, která řeší problematiku vesmírných záchodů. Odpovědi se v písni nedopátrá. Ale kdyby se zeptal na to, jak to dělají mniši, měl by to se získáním informací snazší.

Ve zlatokorunském klášteře totiž obnovili historické mnišské latríny. Zvídaví návštěvníci tak mohou nahlédnout do oné místnosti a zjistit, kam mniši chodili vykonávat svoji potřebu. A možná si při tom i všimnou, že skautské táborové a klášterní mnišské latríny se od sebe zas až tolik neliší. Vlastně jediný rozdíl je v tom, že záchody ve Zlaté Koruně mají středověký původ, jinak už tenkrát také ústily do kanalizace.

„Zlatokorunský klášter má jednu zvláštnost, a tou je otočení hlavního konventu a chrámu směrem na sever a ne na východ, jak to bylo obvyklé,“ popisuje kastelánka Lenka Tondlová, jak se středověcí projektanti popasovali se stavbou kláštera v sevřeném vltavském údolí. „A zároveň všechny prostory, ze kterých se odváděly splaškové vody, musely být v konventu natočeny tak, aby byly po proudu řeky Vltavy,“ vysvětluje, proč záchody najdeme na samém kraji velkého konventu.

Středověky pisoár. Musely být v konventu natočeny po proudu řeky Vltavy, aby dobře odváděly splaškové vody

I když mnišské latríny vypadají jako klasický suchý záchod z vesnické kadibudky, jen pro víc osob, tak právě splaškové vody, tekoucí pod otvory, se postaraly o svého druhu splachování.

Současná podoba mnišských latrín je volnou replikou jejich původní podoby, protože toalety byly v historických prostorách zrušeny zhruba před sto lety. Obnovené záchody se staly v roce 2021 jednou ze zastávek návštěvnického okruhu po klášteře.

autor: Filip Černý
Spustit audio