Ve zlínské zoo si můžete pohladit a nakrmit rejnoky. Nic podobného nikde jinde v Evropě nezažijete

27. srpen 2021

I ve Zlíně můžete navštívit zoologickou zahradu. Při procházce padesátihektarovým areálem se můžete seznámit s více než 220 druhy zvířat. Celkem žije v zahradě na 1 300 jedinců. Ovšem zcela unikátní je tamní Zátoka rejnoků. Rejnoky si tam totiž dokonce můžete pohladit a také nakrmit. Nic podobného nezažijete nikde jinde v Evropě.

Hlazení a krmení rejnoků má ale svoje zásady. Každý návštěvník si nejprve musí umýt ruce. „Každý člověk si různě potí, máme na ruce krémy a další přípravky. Důležité je také sundat si prstýnky a náramky, abychom rejnoky nepoškrábali,“ říká tisková mluvčí ZOO Lešná Zlín Romana Bujáčková.

Rejnoci dostávají k jídlu nakrájené olihně, krevety nebo kousky ryb. „Už teď si můžete všimnout, že jak jsme se přiblížily k bazénu, tak první nedočkavci začínají připlouvat. Úplně nejdůležitější na začátku je ponořit ruku do vody. Protože rejnoci musí zachytit vůni té nabízené potravy. Potom už jen stačí ruku přiložit zespodu, rejnoci jsou totiž takové mohutné vysavače,“ přidává potřebné rady Romana Bujáčková.

V současné době má zlínská zoo sedmnáct dospělých rejnoků – dva kluky a patnáct holek, z toho čtyři mláďata. Je to vůbec poprvé, kdy některá zoologická zahrada v Evropě odchovala mláďata druhu Siba ománská. Březost u rejnoků trvá jedenáct měsíců a mládě se rodí absolutně samostatné. Bazén ve zlínské zoo dokáže pojmout až dvacet jedinců.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.