Ve Zruči nad Sázavou roste nová generace kutilů. Místní firmy se spojily a učí školáky zacházet s pilou a vrtačkou

18. únor 2020

Kluci ze Zruče nad Sázavou si hravě poradí s technickým nákresem i s vrtačkou. Postavit umí ptačí budku, model letadla i dřevěnou loďku. Naučili se to v technickém kroužku, který pořádá pětice místních firem.

 

Marek, Dominik a Ondřej stojí u kovového stolu, na kterém leží notes, pravítko a rýsovací jehla. Matěj zatím do svěráku upíná kus kovu. Chystá se podle nákresu vyrábět kovovou lopatku.

Technický kroužek zdarma pořádají v základní škole ve Zruči nad Sázavou společnosti Asmo Czech s.r.o., BOKI Industries a.s., TRW Autoelektronika s.r.o, Variel a.s a Wikov Sázavan. Školáci si v něm zkoušejí práci se dřevem i s kovem. Kroužek vedou dva zaměstnanci firmy Wikov Sázavan Lukáš Matoušek a Jaroslav Pátek. Zpočátku netušili, co od dětí čekat. Po pěti letech už mají dost zkušeností, takže začínají tím, že účastníkům kroužku nejprve vysvětlí, jak se s nářadím pracuje a k čemu se používá. Teprve potom se pustí do práce.

Náplň kroužku se často odvíjí od toho, co jednotlivé firmy dodají. „Dělali jsme ptačí budky, krmítka a různé věci, co můžete dělat doma v garáži,“ rozhlíží se po dobře vybavené dílně Lukáš Matoušek. „Měli jsme tady modeláře, který staví modely letadel, potom jsme to zkoušeli v tělocvičně.“

Děti se ve školní dílně naučí pracovat podle technických výkresů. Kluci už zvládli vyrobit řadu užitečných věcí a kroužek je podle nich zábavný. Vedoucí kroužku doufají, že děti získají vztah ke strojařině a k řemeslu. Třeba se časem podaří do firem nalákat technicky zdatné pracovníky.

Spustit audio