Vedení kraje se v Praze sešlo se středočeskými starosty

13. březen 2018

Plánovaná výstavba spalovny v Horních Počaplech na Mělnicku bude jedním z témat, které chce Středočeský kraj řešit s vládou. Prohlásila to hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na dnešním setkání se starosty středočeských obcí v Praze.

Na setkání dorazily tři stovky starostů. Jedním z témat byla plánovaná spalovna v Horních Počaplech na Mělnicku. Proti jejímu vzniku jsou zatím obce v okolí, bojí se totiž znečištění ovzduší a zvýšení dopravy. Kraj chce do spalovny vozit směsný odpad z celých středních Čech.

Na setkání se také hovořilo o tom, že v kraji (zejména na Berounsku nebo v okolí Prahy) chybějí lékaři nebo že loni hejtmanství zkontrolovalo stav zhruba 150 mostů v kraji.

Podle hejtmančina náměstka pro životní prostředí Miloše Petery (ČSSD) začne setkání s vládou na krajském úřadu v Praze, odkud se členové kabinetu rozjedou na různá místa regionu. Kromě Mělnicka navštíví třeba Přerov nad Labem na Nymbursku. "Připravili jsme pro ně přehled nejpalčivějších problémů kraje, které nás trápí," uvedla hejtmanka.

Poprvé se podobné setkání konalo loni v únoru v Kongresovém centru Praha, tehdy se ho zúčastnilo přes 600 starostů. Následovalo srpnové setkání ve Slovanském domě, na které dorazilo 450 účastníků.

Podle starosty pětitisícového Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku Radima Šimáně (TOP 09) mají podobné akce smysl. Zástupce obcí podle něj trápí podobné věci, jako je financování oprav silnic a chodníků či problémy v dopravě. "Je přínosné, že můžeme nasát nové informace, a zároveň se potkat s kolegy," řekl Šimáně ČTK.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio