Veganská a vegetariánská strava

24. květen 2012
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy MUDr. Kateřina Cajthamlová

Veganství může být pro některé cestou jak zhubnout - je to vůbec v souladu s přírodou a zdravé? Dozvěděli jste se například, pro koho je veganství určené, zdali by mělo být pod dohledem lékaře a další informace.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Začíná pořad Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a téma veganství. Šlo by vlastně do toho žužu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne, Patriku, no, já bych řekla, že žužu je typická ukázka toho, jak lze být vegán, lze být dokonce i vegetarián a pokud budu jíst pořád žužu, tak můžu být pěkně tlustý vegetarián a vegan. I takoví existují.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dá se vůbec díky veganství, které dnes budeme rozebírat, zhubnout? Pomůže nám zhubnout?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla říct, že veganská strava není považovaná za stravu vyváženou a vhodnou. A konkrétně pro hubnutí nebo diabetickou dietu je vysloveně nevhodná. To bych chtěla zdůraznit a chtěla bych říct, že v podstatě i striktně vegetariánská strava, to znamená bez přídavků mléka, vajec a někteří vegetariáni občas konzumují i ryby, takže bez přídavků těchto živočišných vlastně zdrojů bílkovin ta strava většinou obsahuje malé množství bílkovin a tudíž při hubnutí nebo při redukční dietě, tam dochází k rozpadu vlastních bílkovin a ten člověk hubne tím špatným způsobem, to znamená, že má potom kulatější břicho a vyhublé končetiny. To znamená, rozhodně ta velmi striktně vegetariánská, veganská ani makrobiotiická strava pro hubnutí v zásadě vhodné nejsou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tím možná trochu už odpovídáme na dotaz, díky kterému jsme dnes téma zvolili veganství. Píše nám totiž, nebo psala Kateřina Korečková, která už pět let žije v Německu, kde píše, je mnoho biopotravin a zdravých výrobků celkem snadno k dostání. Poslední dobou se i tam objevuje fenomén zvaný veganství a tak by ji zajímalo, jestli je to jenom jeden z typů způsobů zdravého životního stylu, a ptá se na váš názor. Samozřejmě existuje prý spousta dostupných informací na Internetu k tomuto tématu, ale jedni píší to a druzí ono, takže jako laik se v tom těžko vyznám. Je veganství pro nás lidstvo dobré nebo ne. Potěšilo by mě, kdybyste se tomuto tématu věnovali.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, já děkuji za tento dotaz. My jsme slíbili, že se mu věnovat budeme. Já bych chtěla říct, že bohužel vzhledem k tomu, jak vzrostla populace na Zemi a jak intenzivně, zejména v západních zemích obděláváme půdu, tak už tyhle ty dávné způsoby, ať už se jedná o makrobiotiku, což je tedy z makro z bios, čili předpoklad dlouhého života. A je to údajně stará pravěká strava sběračů, surová, syrová strava, která se nijak tepelně neupravuje. Smůla bohužel je, že my si nepěstujeme tuhle tu stravu na půdě, která tehdy byla. Ta půda byla obhospodařovaná podstatně extenzivněji. V té době lidé třeba cestovali za zvěří. A neměli vlastně tak vyčerpanou půdu. Takže v dnešní době bohužel žádná z těchto strav bez přídavků nějakých dalších látek není zdraví neškodlivá, ale spíš práva bohužel naopak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A také se objevil názor, když už mluvíte o tom, jaké to bylo dřív a jaké to je dnes, že třeba i vepřové bysme neměli jíst, protože tím mnoho zatěžuje, třeba i skleníkovými plyny tu naši Zemi.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To tady bych vám řekla, že zrovna přímo souhlasím. A to se nejedná jenom vepřové, ale všechny velkochovy zvířat pravděpodobně zatěžují naši biosféru. Zase se bavíme o té intenzitě. Uvědomme si, že dřív lidé vlastně nejedli tak enormní množství vlastně potravin tohoto typu, ale možná, koukám, už se chystá písnička, tak další až pak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Využil jsem toho, že má trochu delší nájezd, samozřejmě dáme prostor dnes i vám. A to díky telefonům, tak nám volejte, pokud se chcete zeptat na veganství. 221 553 777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte Český rozhlas Region, rádio vašeho kraje, seriál Hubněte zdravě. Hubneme pravidelně každý čtvrtek s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou i s vámi. Můžete se ptát dnes na veganství a využít telefonu 221 553 777. Paní doktorka se chtěla ještě chvíli vrátit k tomu vepřovému, které jsme načali.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, přesně tak. Já tady vždycky vlastně se snažím vysvětlit, že to, že máme ledničky, což je, řekněme, poslední tři generace, tak to významným způsobem umožňuje vlastně konzumaci nejen všech možných uzenin, nejen většího množství tučných potravin, ale právě i uchovávání vepřového masa. To zdaleka nebylo tak snadné v minulosti. Čili v létě konzumovat vepřové, to se nedělalo. U nás se vlastně vepři chovali na to, aby uprostřed zemi, v tom nejvíc mrazivém období, kdy vlastně nebylo co jíst, tak aby člověk dostal dostatečné množství vlastně stravy, která je bohatá nasycenými tuky a umožnila mu přežít. Takže já bych se velmi přimlouvala za to, aby s tím vepřovým se tedy hodně šetřilo. Další, co jsem chtěla tady ještě říct o těch vegetariánech, víte co ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jestli jim nemohou vlastně nějaké látky chybět, když najedou na tu stravu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě, já bych chtěla říct, že většinou energetický příjem, to znamená celkové množství kilojoulů nebo kilokalorií bývá u veganů většinou dostatečné, u dospělých veganů. Tohle zcela neplatí pro děti nebo pro staré lidi nebo pro lidi, kteří mají trávící obtíže, protože ta strava je objemnější než ta strava, která obsahuje živočišné produkty. Takže oni toho musí sníst víc. Navíc zpracování té stravy dá organismu větší potíže nebo jako víc práce. Protože strava obsahuje hodně vlákniny, obsahuje hodně vlastně těch celozrnných součástí obilovin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že tělo si na to musí zvyknout a to dítě by to nemuselo zvládnout?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak. V podstatě pro děti je tahle ta strava méně vhodná právě proto, že ony ještě nemají ten trávící trakt vyvinutý tak, aby byly schopny tu velkoobjemovou stravu bez problémů zpracovat. A mají potom většinou méně bílkovin. Jinak striktní veganská strava, kterou já opravdu nepovažuju za příliš vhodnou k dlouhodobé konzumaci, se velmi liší od lacto ovo vegetariánské stravy s přídavkem ryb nebo občasným přídavkem drůbežího masa. Což je naopak báječná strava pro hubnutí, redukční dietu, diabetickou dietu právě proto, že tam je přidáno vlastně malé množství těch dalších zdrojů, zejména bílkovin, čili vejce, mléko, plus někdy rybí maso. Jinak strava veganská má tuků v dostatečném množství většinou. Ale ten poměr tuků je jiný. Za prvé tam chybí vlastně nasycené živočišné tuky, z logiky věci, ale bohužel je tam i málo polynenasycených mastných kyselin, protože oni nejedí maso ryb a jedí vlastně jenom rostlinné oleje. A tam nemusí být dostatečné množství právě těchhle těch zejména omega tři mastných kyselin. Další, je tam víc vlákniny a také bohužel víc cukrů, proto to není úplně vhodné pro diabetiky, protože tam může to nadměrné množství cukrů a nadměrné množství vláknin jednak zatěžovat trávicí trakt a může vlastně u diabetika dělat výkyky glykémů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, veganství jako takové, to vlastně vylučuje i vejce, mléčné výrobky, jakékoliv maso, to byste nedoporučila, když přidáme někdy tu drůbež a ty ryby, tak už to vyvážíme lépe a je to vhodné třeba i jako redukční dieta.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A je to v pořádku, ano. Já pak asi už bude písnička, takže já pak bych ještě řekla, které další defekty, a to už se týká vitamínů, má ta veganská strava.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A něm seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dnes řešíme téma veganství. My jsme se ptali i našich posluchačů na Berounsku, paní doktorko, co si o veganství myslí.

osoba
--------------------
Každý, ať si dodržuje, co chce. Já si osobně myslím, že to je prostě blbost. Navíc já jsem vychovaná holka z vesnice, kde jsme měli ty slepice, králíky, prasata, takže já prostě si neumím svůj život bez vajíček a masa, pořádného fláku masa prostě představit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co si myslíte o veganství?

osoba
--------------------
Dobře jim tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jak dlouho byste vydržel vy bez čehokoliv živočišného, bez vajíček, bez masa?

osoba
--------------------
Nikdy jsme to nezkoušel a zkoušet to nebudu a nechci.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak většinou odmítavý postoj.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To bylo teda drsné. Jako pravda je, že zase ten postoj vesnický byl takový extrémní. No, já bych se vrátila zpátky tedy ještě k veganům. Chtěla bych upozornit, že většinou ti lidé vypadají, že jsou štíhlí, oni jsou většinou štíhlí, ale je to tím, že oni dodržují rituálně další spousty jiných věcí, takže nekouří, sportují, chodí ven, prostě dělají spoustu věcí, které k tomu zdravému životnímu stylu patří.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže je to ten životní styl, na který narážela už ta posluchačka Kateřina, která nám poslala mail?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Není to jen jídlo, ale i další věci.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, rozhodně. Ono se také říká, že každá choroba má neznámého otce a známou matku, a tou, že je strava. Takže ono opravdu to veganství, já bych spíše řekla vegetariánství, což je ta umírněnější varianta, tak ta třeba dává nebo dělá prevenci jednak před velkými typy obezity, jednak před kolorektálním karcinomem, čili nádory tlustého střeva. Prostě těch benefitů je hodně, ale záleží, v jakém věku se začne. Já bych se přimlouvala, aby se začalo až po ukončené fázi růstu, protože tam může být problém.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, nezapojovat do toho děti. Mohou třeba vyrůst v té rodině, ale to rozhodnutí, jestli se přikloní i k tomu veganství nebo vegetariánství rodičů až po dosažení ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Po dosažení aspoň občanky. Ať se mohou rozhodnout vlastně zodpovědně samy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A nebudou těm lidem třeba chybět nějaké vitamíny?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, už jsem se právě nadechovala. Vzhledem k tomu, že vlastně živočišné produkty jsou zdrojem různých vitamínů, které jinak ten, zejména vegan nemůže dostat, tak tam vzniká deficit vitamínů. Ten největší deficit je vitamín D, což je vitamín, který není tak úplně vitamín, protože on se syntetizuje v lidském těle. Ostatní vitamíny se musí většinou dodávat. Tenhle ten se částečně syntetizuje z prekurzóru ergokalciferolu a cholekarciferolu. To každý ví, vlastně ozařování kůže, čili kam nechodí slunce, chodí lékař. Proto fitko není úplně dobré pro tohle to. A jeho hlavními zdroji jsou játra, rybí tuk, mořské ryby, žloutek, máslo, čili přesně věci, které ti vegani nejedí. A vitamín D zasahuje do metabolismu vlastně vápníku a fosforu, zvyšuje jejich hladinu v krvi a vlastně resorpci ze střeva a zároveň zadržování těchhle věcí ledvinou. A zvyšuje mineralizaci kosti. A tady jsme přesně u těch dětí, protože veganská strava, kterou by jedly děti, tak pro ně může vést v tom extrémním případě až ke křivici. Čili určitě vegani musí tyto vitamíny si dodávat nebo minimálně svým dětem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A takové resumé tedy na závěr.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ještě druhej, ještě B12 vitamín, který se rovněž vlastně tvoří, ten se tvoří ve střevě a tvoří se vlastně zase z různých látek a nejde ho získat jenom rostlinnou stravou, čili většinou vegetariáni i vegani ho musejí dostávat v jiné formě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tedy to resumé na závěr. Veganství raději ne, spíš vegetariánství, budiž.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Spíš lacto ovo vegetariánství, obohacené o občasný přísun ryb.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová u nás na Regionu. Ptát se jí můžete i na facebooku a stát se jejími fanoušky. Tedy www.facebook.com/hubnetezdrave. A příště budeme řešit takzvaná XXL centra.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Báječně.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio