Vejce a pár triků na jejich přípravu – jak je vařit, aby nepopraskala?

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy vejce

Máte je rádi míchaná, na hniličko, nebo naopak natvrdo? Vajíčka můžou být vydatnou snídaní i základem domácí majonézy nebo těsta na výborný moučník. A jak na ně?

Chcete-li je vařit, nedávejte je do vody přímo z lednice, mohou popraskat. Uvařená je snadněji oloupete, když je zchladíte ledovou vodou. Domácí majonéza se nesrazí, když budou vejce i olej stejné teploty.

Chcete-li mít z jednoho bílku více sněhu, přidejte lžíci studené vody. A žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do studené vody nebo mléka a dáte do lednice. Tak co, jste moudřejší? Doufám, že ano.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová