Vejce a pár triků na jejich přípravu – jak je vařit, aby nepopraskala?
Máte je rádi míchaná, na hniličko, nebo naopak natvrdo? Vajíčka můžou být vydatnou snídaní i základem domácí majonézy nebo těsta na výborný moučník. A jak na ně?
Chcete-li je vařit, nedávejte je do vody přímo z lednice, mohou popraskat. Uvařená je snadněji oloupete, když je zchladíte ledovou vodou. Domácí majonéza se nesrazí, když budou vejce i olej stejné teploty.
Chcete-li mít z jednoho bílku více sněhu, přidejte lžíci studené vody. A žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do studené vody nebo mléka a dáte do lednice. Tak co, jste moudřejší? Doufám, že ano.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?