Jarní Flora v Olomouci, narozeniny přerovského pivovaru nebo Den se složkami IZS v Prostějově

26. duben 2024

Pokud nemáte ještě na víkend plány, možná si vybere z našich tipů na akce v Olomouckém kraji.

OLOMOUCKO

V sobotu 27. dubna projde městem už 21. ročník Olomouckého špacíru. Sraz účastníků recesistické akce je po 9. hodině na nové olomoucké náplavce.

Vesmír a tisíce květin v jedinečných floristických aranžmá. Tyto dva světy v sobě spojí hlavní expozice na letošní jarní výstavě Flora Olomouc, která se koná až do neděle (28. dubna). Výstaviště bude každý den otevřeno od 9 hodin. Vstupenku je možno zakoupit i na místě.

Řemeslné výrobky od lokálních výrobců a oblíbené farmářské produkty si můžete nakoupit na tradičních Šantovských trzích, které se konají v pátek (26. dubna) před Galerií Šantovka v Olomouci od 8 hodin. V případě nepříznivého počasí se trhy přesouvají do vnitřních prostor Galerie Šantovka.

Stanoviště pro děti, řemeslný jarmark, divadlo, koncerty a další pestrý doprovodný program. To je akce s názvem Edojarmark, která se bude konat v sobotu (27. dubna) v Centru ekologických aktivit Sluňákov v Horce nad Moravou. Akce startuje v 9 hodin.

Období pálení čarodějnic je tady. Na jedno takové můžete vyrazit v sobotu (27. dubna) od 15 hodin do Sokolské zahrady v obci Cholina. Pro děti bude připraven skákací hrad, tombola a nejrůznější soutěže.

Otevření plavecké sezony na rybníku v Dolním Žlebu, místní části Šternberku, chystají v sobotu (27. dubna) od 14 hodin. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program, který bude zahrnovat ukázku jízdy na kajaku, soutěž malých rybářů, táborák a mnoho dalšího.

V rámci akce Aprílové divadelní můžete v neděli (28. dubna) navštívit divadelní představení Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem. Hra bude inscenována v kulturním domě ve Velké Bystřici od 18 hodin. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji, ale i na místě.

PŘEROVSKO

Pivovar Zubr slaví své 152. narozeniny. Při této příležitosti se bude v pátek (26. dubna) od 14:30 v areálu pivovaru v Přerově slavit. Těšit se můžete na výborné občerstvení, bohatý doprovodný program, ale také vystoupení kapel jako je Wohnout či Limetall. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji, ale i na místě.

Tradiční pálení čarodějnic se uskuteční v pátek (26. dubna) od 16:30 v areálu skautské klubovny v Brodku u Přerova. Chybět nebude zábavný program pro děti i rodiče, skákací hrad a drobné občerstvení.

Na další pálení čarodějnic se může vydat v sobotu (27. dubna) do Horní Moštěnice. Slet čarodějnic a čarodějů je naplánován na 16:30 na místním stadionu. Hlavní program se poté bude odehrávat v zámecké zahradě. Akce se bude konat pouze v případě příznivého počasí.

Kolozávody pro děti i dospělé chystají v sobotu (27. dubna) v areálu zámku v Dřevohosticích. Soutěžit se bude ve třech kategoriích – odrážedla, kola 3 až 12 let a kola dospělí. Registrace účastníků bude probíhat od 14:30 do 15 hodin. Podmínkou připuštění na start je helma.

Country koncert Ivana Huňi se uskuteční v sobotu (27. dubna) v 19 hodin v Lázeňském domě Moravan v Teplicích nad Bečvou. Vstupné je dobrovolné.

Noční prohlídky hradu Helfštýn se budou konat v sobotu (27. dubna). Projděte si nasvícený hrad včetně znovu zpřístupněného paláce a nahlédněte pod ruce kovářským mistrům při práci. Začátek akce je v 19 hodin. Komentované prohlídky začínají vždy v celou hodinu. Hradní brána se poté uzavře ve 23 hodin. V neděli pak na Helfštýn dorazí veteránská auta v rámci setkání Ze zámku na hrad.

Divadelní představení s názvem Boty dělaj kocoura se uskuteční v sobotu (27. dubna) od 15 hodin v budově na hřišti v obci Zábeštní Lhota. Vstupné činí 60 Kč.

PROSTĚJOVSKO

Ukázky techniky, výstroje, výzbroje, laserová střelnice, ale také kriminalistická technika a mnoho dalšího. To je Den se složkami IZS, který se uskuteční v pátek (26. dubna) na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově od 9 hodin.

Předčítání aneb Staňte se na chvíli spisovateli je název akce, která se koná v pátek (26. dubna) v knihovně v Kostelci na Hané. Přijďte si pod vedením Zuzany Švédové něco přečíst, sepsat nebo si jen tak pohrát se slovy, a to od 17 hodin.

Slet čarodějnic se bude konat v pátek (26. dubna) od 16 hodin na fotbalovém hřišti v Bedihošti. Chybět nebude občerstvení, volba Miss čarodějnice, ale také klaunské představení pro děti a kolotoč.

V sobotu (27. dubna) můžete navštívit Zámek Čechy pod Kosířem, kde se bude konat akce s názvem Čarodějnice na zámku. Od 14 hodin bude pro vás nachystaná čarodějnická dílna, na které si můžete vyrobit ochranné amulety či pavouky z korálků a od 18 hodin se budou konat lehce strašidelné prohlídky parku. Akce se bude konat pouze za příznivého počasí.

Již 38. ročník divadelní přehlídky Hanácký divadelní máj odstartuje v sobotu (27. dubna) v sále kina OKO v Němčicích nad Hanou. Představení začíná v 19:30 a vystoupí divadelní soubor Smotaná hadice v komedii Tři holky jako květ.

Alojzovské kopce je název sportovní akce, na kterou můžete zavítat v neděli (28. dubna). Půjde o dva závody, a to hlavní (10 km) a poté kratší (5 km). Akce bude začínat na tamním hřišti. Start závodů na 5 a 10 km je naplánován na 11 hodin. Start dětských běhů o hodinu dříve.

ŠUMPERSKO

V pátek (26. dubna) se v Kulturním domě Kolšov uskuteční setkání seniorů. Chybět nebude vystoupení dětí z okolních základních a mateřských škol, ale také tombola a občerstvení. Setkání začíná ve 14 hodin.

Bylinkový jarmark plný léčivých rostlin evropské i tradiční čínské medicíny, divokých bylin naší krajiny a aromatických rostlin se bude konat v sobotu (27. dubna) od 9 hodin v zámecké oranžerii v Bludově.

Tradiční pálení čarodějnic připravují v sobotu (27. dubna) na hřišti v Hynčině, začne od 16 hodin. Při této příležitosti mladí kouzelníci a čarodějky složí zkoušky náležité kouzelnické úrovně pod dohledem profesorského sboru Hynčinské školy čar a kouzel.

Další Čarodějnický rej se bude konat taktéž v sobotu (27. dubna) v Jestřebí. Zvány jsou všechny čarodějky a čarodějové. Akce začíná v 15 hodin na hřišti a poté bude pokračovat v prostranství za kulturním domem. Kostýmy jsou vítány.

Akce s názvem Otevírání studánek se uskuteční v sobotu (27. dubna) v Petrově nad Desnou. Sraz je naplánován na 10 hodin u Gabra. Doporučena je kvalitní obuv.

Na čarodějnické pohádky na Zámku Úsov můžete vyrazit v sobotu (27. dubna) od 9:30 do 15 hodin. Půjde o zámecké prohlídky v podání čarodějů a čarodějnic. Kromě Saxany potkáte třeba i babu Jagu nebo Harryho Pottera. 

JESENICKO

Čarodějnický průvod městem, taneční, kabaretní a light show, kolotoče pro děti a mnoho dalšího na vás čeká na Čarodějnickém reji, který se uskuteční v pátek (26. dubna) od 17 hodin na náměstí Svobody v Javorníku.

S pestrým repertoárem různých žánrů se představí jedinečná Veronika Kroupová se svými saxofony a flétnami. Koncert proběhne v pátek (26. dubna) v 19 hodin v Zrcadlovém sále v Preissnitzových léčebných lázní v Jeseníku.

Předmájová veselice se bude konat v pátek (26. dubna) od 20 hodin v prostorech zábavního areálu Relax Domašov v Bělé pod Pradědem. Chybět nebude bohatá tombola, fotokoutek, ale také DJ.

Klasická rocková zábava s kapelou Lindens a hostem večera kapelou Eufory se bude konat v sobotu (27. dubna) v Národním domě Lipová-lázně. Akce začíná v 19 hodin.

BRUNTÁLSKO

Soutěže, diskotéka a spoustu zábavy. To je pálení čarodějnic, které se bude konat v sobotu (27. dubna) od 16 hodin v motorestu Myslivna Karkulka v obci Bílčice. Program pro děti je připraven od 16 do 19:30 hodin. Od 20 hodin bude probíhat zábava pro dospělé.

Přírodní mýdla, korálkové náramky, svíčky z včelího vosku a mnoho dalšího si můžete zakoupit v sobotu (27. dubna) na Jarním jarmarku, který se bude konat v kavárně Dotek vážky v Krnově od 10 hodin.

Rej čarodějnic patří mezi oblíbené lidové tradice. Jeden takový se uskuteční v sobotu (27. dubna) ve Vrbnu pod Pradědem. Děti za splnění nejrůznějších úkolů obdrží razítko do certifikátu a zlatou minci a ty, které nasbírají pět razítek a budou v kostýmu si mohou vyzvednou špekáček k opékání zdarma. Zábavné odpoledne s programem bude zahájeno v 15 hodin na náměstí sv. Michala.

První máj se blíží a s ním i stavění májky. Na jedno takové se můžete vydat v neděli (28. dubna) do obce Horní Město. Konat se bude na hřišti ve Skalách, a to od 14 hodin.

autor: Sabina Müllerová
Spustit audio