Velikonoční pohlednice zdobily výjevy se zajíčky i s pionýry. Posílají se už více než 150 let

19. duben 2019 09:41

Velikonočních pohlednic posíláme stále méně. Přitom naše babičky dobře věděly, že velikonoční přání nalezené v dopisní schránce dokáže udělat velkou radost. Jaké pohlednice se kdysi posílaly? To ukazuje výstava ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně.

„Posílání pohlednic má tradici už od druhé poloviny 19. století,“ vysvětluje kurátor výstavy Zdeněk Kuchyňka. „Já s oblibou říkám, že vánoční a velikonoční pohlednice jsou výsledkem lenosti, protože ty první vánoční pohlednice si nechal vytisknout někdo v Anglii. Nechtěl ručně psát přání svým zákazníkům a přátelům, tak si nechal vytisknout rytinky. A protože si jich nechal vytisknout hodně, tak je pak začal prodávat.“

Obrázky na více než stovce dobových velikonočních pohlednic jsou opravdu různorodé: od jarních motivů, přes křesťanské symboly až po lidové zvyky. Některé pohlednice v kladenském muzeu jsou více než sto let staré. Ty zobrazují například humorné výjevy s dámami a pány v dobovém oblečení.

Perličkou jsou pohledy z padesátých let. „Najednou se ta náboženská témata a lidové zvyky úplně proměnily,“ popisuje Zdeněk Kuchyňka. „Jsou tam ještě děti s pomlázkami, ale mají na sobě pionýrské kroje a zastavují třeba traktoristu nebo jdou přát do drůbežárny.“ Velikonoční pohlednice zdobily i výjevy se svazačkou na traktoru nebo s pionýry, kteří sázejí stromky.

 Velikonoční pohledy z padesátých let minulého století místo vajíček a zajíčků nabízely pohled na orající zemědělce Velikonoční pohledy z padesátých let minulého století místo vajíček a zajíčků nabízely pohled na orající zemědělce |foto: Archiv Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu uvidíte také velikonoční pohlednice od známých umělců, například od Josefa Weniga, Františka Tichého, Cyrila Boudy, Josefa Lady nebo Zdeňka Milera. Výstava potrvá až do 21. dubna.

Spustit audio