Velká Británie se loučí s Alžbětou II.

19. září 2022 14:50

Velká Británie dává poslední sbohem své nejdéle vládnoucí královně. V poledne se konala slavnostní bohoslužba za Alžbětu II. Do Westminsterského opatství se na smuteční obřad sjely stovky státníků, mezi nimi americký prezident Joe Biden nebo japonský císař Naruhito. Z opatství prošel smuteční průvod naposledy kolem Buckinghamského paláce. Rakev pak z Londýna zamířila k hradu Windsor. Server iROZHLAS.cz sleduje poslední rozloučení v online reportáži.

Do Westminsterského opatství, kde se pohřeb uskutečnil, začali od devíti hodin ráno přicházet smuteční hosté. Přijelo na 2000 lidí, mezi nimi i 500 světových lídrů, zahraničních panovnických rodin a dalších vysokých představitelů.

Pozvanými byli také francouzský prezident Emmanuel Macron, německý prezident Frank-Walter Steinmeier nebo italský prezident Sergio Mattarella. Česko zastupuje premiér Petr Fiala z ODS.

Rakev s ostatky královny Alžběty II. zamířila v 11.44 našeho času z parlamentu přes Parlamentní náměstí do Westminsterského opatství. Není to daleko. Umístěna byla na lafetě původně určené pro dělo královského námořnictva, kterpou táhlo 142 námořníků. Za ní šli v průvodu mimo jiné členové královské rodiny.

V poledne pak začal státní pohřeb. Do chrámu přinesli rakev západním vchodem, kolem hrobu neznámého vojína až do srdce opatství k hlavnímu oltáři.

Ve 12.55 zazněla na konci smutečního obřadu večerka, nastaly dvě minuty ticha, a poté zazněla státní hymna. Poté se vydal průvod s rakví opět na cestu. Zamířil třídou Whitehall směrem na ulici Mall, poté naposledy kolem Buckinghamského paláce až k Wellingtonovu oblouku u Hyde Parku.

Královská rakev poté zamířila za zvuků hymny od Willingtonova oblouku k hradu Windsor, kde bude další bohoslužba v kapli svatého Jiří. Na částech cesty z Londýna do Windsoru čekají lidé, aby mohli vzdát královně poslední hold. Následně bude panovnice pohřbena po boku svého manžela, prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio