Velký zájem o dotace na energetické úspory v domácnostech. Na Voticku s nimi pomáhá seniorům Místní akční skupina

13. únor 2023 16:00

Doslova rekordy trhá zájem o program Nová zelená úsporám Light, ve kterém můžou žádat senioři a nízkopříjmové domácnosti na energetická opatření až o 150 tisíc korun. Za necelý měsíc už stát požádalo o dotaci víc než 10 tisíc lidí. Na Voticku jim s vyřízením pomáhají pracovníci Místní akční skupiny.Natáčela tam reportérka Věra Hájková.

Od 9.1.2023 mohou nízkopříjmové domácnosti požádat o finanční podporu na rychlá energetická opatření pro majitele rodinných domů. Oprávnění žadatelé jsou osoby pobírající starobní důchod, nebo invalidní důchod 3. stupně nebo domácnost, která v období od 12.9.2022 pobírala příspěvek na bydlení.

Se vším potřebným k vyplnění žádosti pomáhají na seniorům na Voticku pracovníci MAS, kteří zajistí i potvrzení na povinný odborný posudek.

Od 9. ledna zde pomohli s podáním žádosti už 52 občanům. Žádosti je možné podávat až do 30. 8. 2023.

Součástí Nové zelené úsporám Light je rozsáhlá poradenská síť Místních akčních skupin a konzultačních středisek EKIS. Jejím cílem je bezplatná asistence na cestě k dotaci z Nové zelené úsporám Light a je dostupná pro všechny zájemce. Není proto nutné platit realizačním firmám za zprostředkování této služby.

Původně bylo na program vyčleněno 1,5 miliardy. Částka je ale už téměř vyčerpaná a tak ji Ministerstvo životní prostředí zvýšilo na 3 miliardy.

Více v reportáži Věry Hájkové.

autor: Věra Hájková | zdroj: MŽP
Spustit audio