Veltrusy lákají turisty na cykloprohlídku zámeckým parkem. Oblíbená trasa má devět kilometrů

13. červen 2021

V první polovině 18. století si hrabě Václav Antonín Chotek nechal vystavět letohrádek, později přestavěný na zámeček. Umístil ho na říční ostrov a tak ho i s přilehlým parkem mnohokrát poničila rozvodněná řeka. V tomto tisíciletí už dvakrát. V současné době je jedno křídlo opět přístupné návštěvníkům, k návštěvě láká i obnovený zámecký park.

Hlavní zámecká budova je stále v rekonstrukci, část interiérů v jednom ze zámeckých křídel je ale přístupná. V rámci vzdělávacího okruhu nazvaného Aristokracie: začátek konce nahlédnete do života a osudů posledních majitelů veltruského panství. Byli jimi Karel a Livie Chotkovi, které sem jako své dědice pozval v roce 1921 hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu.

Prohlídku můžete absolvovat v samoobslužném režimu, díky moderní aplikaci do mobilního telefonu, tedy s virtuálním průvodcem. Nebo využít tištěný výklad na stojáncích, a v neposlední řadě klasicky s živým průvodcem.

V pozdně barokní stodole uvidíte výstavu historických kočárů. Veltruský zámek vínově červené barvy s křídly v barvě starorůžové se nachází uprostřed rozsáhlého krajinářského parku s daňčí oborou a řadou staveb i mostků přes Mlýnský potok. Je volně přístupný od úsvitu do soumraku.

Park o rozloze téměř tři sta hektarů si lze projet v rámci cykloprohlídky s průvodcem. Je dlouhá 9 kilometrů, trvá asi 105 minut a je ideálním způsobem, jak si celý areál prohlédnout a zároveň se o něm mnohé dozvědět. Navštívíte architektonické a přírodní zajímavosti, romantické pavilony a další stavby. Třeba Dórský chrám, most se sfingou, Chrám obránců vlasti a přátel zahrad a venkova, Laudonův pavilon nebo Červený most. Kola na zámku také půjčují.

Po parku je možné se projet koňským povozem taženým zámeckými koňmi. 

Všechny informace o otevírací době, časech cykloprohlídek a podobně najdete na webu zamek-veltrusy.cz.

Spustit audio