Venkovské publikum je vstřícnější než pražské, říká herec Miroslav Táborský

2. duben 2020

Vyjmenovat všechny filmy Miroslava Táborského by zabralo několik desítek minut. Spíše než na filmovém plátně ho ale dnes uvidíme na divadelních prknech. „Divadlo mě nesmírně baví,“ prozradil slavný herec v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým.

Miroslav Táborský má volného času pomálu. To mimo jiné potvrdil hned na začátku rozhovoru v pořadu Xaver a host. „Je pravda, že naposledy jsem natáčel předevčírem. Spolupracuji totiž na dokumentárním filmu k 600. výročí založení města Tábora,“ prozradil herec.

Na divadelních prknech

Miroslav Táborský má dva vysokoškolské tituly, jeden z nich si ale nikdy nevyzvedl. Je pedagogem a zároveň promovaným hercem. Do prvního angažmá v kladenském divadle nastoupil v roce 1987. Od té doby mohli diváci vidět jeho tvář v Divadle E. F. Buriana, Studiu GAG, Divadle pod Palmovkou, Divadle Labyrint a Divadle v Dlouhé. Známý herec však vystupuje mimo jiné v Divadle Járy Cimrmana. Jak sám však přiznává, jeho angažmá má smutný důvod. „Novým hercům se divadlo muselo otevřít po smrti Ladislava Smoljaka. Hledala se tenkrát nová cesta, jak pokračovat,“ říká Miroslav Táborský.

Herci bylo nabídnuto alternování v roli Bystrozrakého v pohádce Dlouhý, Široký a Bystrozraký. „Chvíli jsem váhal, protože mi to přišlo jako odvážné rozhodnutí. Nakonec jsem se rozhodl roli zkusit i za cenu, že se to nepovede,“ vysvětluje své začátky v divadle Miroslav Táborský. V Divadle Járy Cimrmana můžeme Miroslava Táborského vídat již osm let. Během té doby mu přibyla také role Mistra Jana Husa v Českém nebi a role doktora Vypicha v Záskoku.

Známý herec přiznává, že cimrmanovský humor je mu vlastní. „Mezi herci Divadla Járy Cimrmana mi je dobře. Je to divadlo výhradně pánské, divadlo lidí, kteří se mají rádi a vzájemně se respektují. Hrají tam lidé, kteří mají různé profese, které si třeba i ponechali, ale na pódiu se stále potkávají, protože je hraní prostě baví,“ říká Miroslav Táborský.

Hlas Lorda Voldemorta

Zatímco dříve patřil do jeho aktivit také dabing, dnes je pro Miroslava Táborského prioritou divadlo. Jako na nutné zlo vzpomíná na béčkové seriály, u kterých se hledí především na rychlost. Jiné dabingy, především ty, u kterých mohl nakouknout do kuchyně samotnému herci, považuje za obohacující. Za hodně specifickou a zvláštní roli pak označuje roli Lorda Voldemorta v kouzelnických filmech o Harry Potterovi.

Momentálně hraje Miroslav Táborský hned v několika pražských divadlech. V roli Alberta Einsteina v představení Relativita se dokonce potkává se svou manželkou Kateřinou. Kromě Prahy vystupuje Miroslav Táborský také v regionech, chválí si například Uherské Hradiště. „Mimo Prahu jsou úžasní lidé, hlavní město je divadlem přejedené. Venkovské publikum je k nám hercům také mnohem vstřícnější,“ vysvětluje herec.

Věnují se uměleckému povolání také synové Miroslava Táborského? A na jakých divadelních prknech brzy zahraje? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio