Ventilátor nestačí

26. leden 2007

Naši pravidelní posluchači, tedy uvědomělí motoristé, vědí, že za zamlžená nebo zamrzlá skla svého auta mohou dostat pokutu. Ohrožujete tím totiž bezpečnost provozu. Riskujete jak svůj život, tak životy ostatních řidičů a chodců. Podle policistů ovšem řada řidičů na čistá okna hřeší a také proto je v tomto ročním období víc sražených chodců a cyklistů než jindy. Rozhodli jsme se vám proto názorně dokázat, že očišťování skel nezabere tolik času, jak se mnozí vymlouvají.

Je 6:45 hodin ráno. Přicházím do svého vozu a vidím, že je zamlžený. Zapínám ventilátor do polohy "na sklo" a jdu si očistit okna - přední, zadní a také boční. Celé očištění auta mi trvalo 7 minut, což zase není tak mnoho. Já se mohu vydat na cestu, aniž bych ohrožovala sebe a své okolí. Bohužel, mnoho řidičů to nedělá buď proto, že pospíchají anebo se jim jednoduše nechce. Potvrdil mi to i vedoucí dopravní policie v Pelhřimově Martin Souček. "V tomto období se velmi často setkáváme s tím, že si řidiči nezajistí dostatečný výhled z vozidla především v ranních hodinách, kdy je vůz zamlžený. Při tom je řidič povinen si zajistit výhled nejen dopředu, ale také dozadu a do stran tak, aby viděl do všech směrů jízdy."

Může být řidič pokutován v případě, že by ho zastavila policejní hlídka se zamrzlými nebo zamlženými okny?

"Samozřejmě, řidič má povinnost zajistit si řádný výhled z vozidla a užít vozidlo, které splňuje podmínky k provozu na pozemních komunikacích a za tento přestupek může dostat blokovou pokutu ve výši 2 000 korun."

V této době je navíc velice špatná viditelnost ráno a také v podvečer a pokud má řidič zamlžená okna, lehce přehlédne třeba chodce nebo cyklistu. Podle Martina Součka by v této době něli být opatrní jak chodci tak i cyklisté. "Povinnosti vyplývají i pro chodce, kteří by si měli uvědomit, že v tomto období je obecně špatná viditelnost, navíc mohou být oslněni protijedoucím vozidlem. Chování chodců by mělo odpovídat jejim povinostem ze zákona."

To znamená, nevbíhat pod auta, i když jsem na přechodu. Musím totiž odhadnout, zda mě řidič vidí a je schopen vůz zastavit. Radou je také výraznější oblečení třeba s reflexními pásky.

Na závěr ještě rekapitulace: za neočištěné sklo je až 2 000 korun pokuta, a to nemluvě o hazardu, že něco nebo někoho přehlédneme.

autor: haj
Spustit audio