Vepřové výpečky s kedlubnovým zelím dělané s láskou snědl Jakub Smolík

Na další českou klasiku jsme vyrazili s Pochoutkami na talíři do restaurace Reliéf v Praze u Karlova mostu. Šéfkuchař Matyáš Rejzek pekl vepřové výpečky z krkovice a k tomu udělal kedlubnové zelí. Vychutnával si to bývalý hospodský a majitel cukrárny Jakub Smolík. Podle něj to bylo děláno s láskou.

Vepřové výpečky

Ingredience na 4 porce:

2 kg vepřové krkovice

10 stroužků česneku

10 g drceného kmínu

300 g cibule

100 ml oleje nebo sádla

50 g soli

10 g pepře

Postup:

Maso nakrájíme na větší kostky (maso se speče, takže cca 1,5 cm), osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme utřený česnek a promícháme. Směs můžeme připravit i den předem, aby se rozložily všechny chutě.

Cibuli nakrájíme na čtvrtinové klíny a spolu s masem a sádlem vložíme do pekáčku. Dáme péct na 180 °C na 1 – 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.

Maso ze začátku přikryjeme, necháme dusit a dopékáme na barvu a na kůrku. Případně podléváme.

Kedlubnové zelí

Ingredience:

6 kedluben

2 polévkové lžíce sádla

1 cibule

125 g cukru

2 dl octa

2 bobkové listy

1 větší špetka kmínu

sůl

pepř

Postup:

Cibulku nakrájíme najemno a kedlubny nakrájíme na nudličky („julienne“). V kastrolu rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla, zpěníme cibuli, přidáme kedlubny, cukr, ocet, kmín, 2 bobkové listy, sůl a pepř.

Směs podlijeme vodou, aby hladina zůstala asi palec nad směsí, a necháme dusit do poloměkka (na skus).

Matyáš Rejzek

Kuchařem se vyučil v Praze – Braníku. Vařil například v Restauraci U kaštanů, Na Jezerce, v Dejvické Sokolovně, v Mie Frais, nebo Bistru Eat well . Vaří rád českou kuchyni v moderním pojetí, poctivé vývary a omáčky a miluje pečení moučníků. Drží se hesla: Život je příliš krátký na to, abychom jedli špatné jídlo.

Ve svém volnu doma připravuje rychlejší a jednoduší jídla. Nejraději tráví chvíle se svou rodinou, se synem a psem na společných výletech do přírody nebo po památkách. Nadevše miluje vaření a sport.

Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.