Vepřové žebírko v rendlíku podle receptu z roku 1864
V dobách našich babiček byly hospodyně odkázané hlavně samy na sebe. Doma si připravovaly třeba i kořenící směsi, dokonce i tekuté. Takovou směs Vladimíra Jakouběová použije při přípravě vepřového žebírka v rendlíku.
Recept uvádíme v původním podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Několik vepřových kotletek se naklepe, osolí kořennou solí a opeče rychle na omastku. Pak se na obou stranách pomažou hořčicí a nechají se do 3/4 dodělat. Něco cibule, celeru, mrkve rozkrájí se na nudličky a v másle opeče.
Dno kamenného rendlíku vyloží se prorostlým špekem, na to poklade se několik ovařených zelných listů, pak žebírka a zelenina, několik zemčat tence rozkrájených a přikryje se to zelnými listy se špekem. Na celek vleje se něco šťávy z pečeně a nechá as 30 minut v troubě dusiti. Toto jídlo podává se v rendlíku na stůl a k tomu se čerstvý chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.