Vepřový steak Duroc s česnekovým pyré si oblíbil i imitátor Petr Martinák

Na vepřový steak pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal opatrného konzumenta bifteků imitátora Petra Martináka. Ale vepřový steak od šéfkuchaře Pavla Macků z Villy Saint Tropez byl tak vynikající, že si mlaskal.

Vepřový steak Duroc s česnekovým pyré a fazolemi

Ingredience na 4 porce:

800 g vepřové pečeně

200 g loupaného česneku

1 l mléka

200 g slaniny

300 g fava fazolí

sůl

pepř

demi glass omáčka s čerstvou majoránkou

3 jablka

Postup:

Česnek vložíme do rendlíku spolu s 200 ml mléka tak, aby byl česnek zalitý, a přivedeme k varu. Když se mléko začne vařit, vylijeme ho a dáme zase dalších 200 ml čerstvého mléka. Tento postup opakujeme celkem pětkrát. Použijeme 5x 200 ml mléka. Mléko totiž pomáhá stahovat typickou agresivní pálivou chuť česneku. Česnek v mléce vaříme do té doby, než bude měkký. Potom česnek rozmixujeme na kaši, která bude mít příjemnou česnekovou chuť. Dosolíme.

Fava fazole vyloupeme, slaninu nakrájíme na kostičky a společně na pánvi orestujeme. Podle toho, jak je slanina tučná, přidáme na orestování olej. Směs fazolí nakonec osolíme.

Jablka oloupeme, nakrájíme na větší kousky, zakápneme bílým vínem, přiklopíme alobalem a necháme 10 minut v troubě péct při teplotě 150 °C.

Maso nakrájíme na 2 – 3 cm vysoké plátky, osolíme, opepříme, na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a maso ze všech stran opečeme. Orestované maso dáme do trouby vyhřáté na 220 °C péct na 8 minut.

Servírujeme tak, že dáme malé množství česnekového pyré, na něj položíme restované fava fazole a nakonec upečený steak a jako přílohu přidáme pošírovaná jablka. Lehce přelijeme demi glass omáčkou.

Pavel Macků

Pochází z kuchařské rodiny, vaření se věnuje i jeho bratr a často si vyměňují recepty a radí se. Ale doma prý vaří maminka. Rád připravuje lehká jídla, nabízí hostům ryby a v restauraci ve Ville Saint Tropez vaří lehká a zajímavá středomořská jídla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka