Věřící si ve Staré Boleslavi připomněli odkaz sv. Václava. Opravy kostelů změnily uložení relikvie

28. září 2019 10:47

Ve Staré Boleslavi u Prahy se koná Národní svatováclavská pouť. Odkaz patrona země sv. Václava, který byl v tomto městě v roce 935 zavražděn, si připomínají lidé zejména na Mariánském náměstí. Hlavním celebrantem a kazatelem tradiční poutní mše je apoštolský nuncius v Česku Charles Daniel Balvo.

První poutníci dorazili na sobotní ranní chvály už před sedmou hodinou ranní. Hlavní mše začala po desáté hodině. 

Ve 14:00 se věřící sešli k modlitbě za národ u Palladia země české. Kvůli opravám baziliky Nanebevzetí Panny Marie, která je zavřená, to bude výjimečně v Děkanské zahradě, naproti bazilice.

Oslavy svátku sv. Václava ve Staré Boleslavi

Kvůli opravě staroboleslavského kostela sv. Václava, bude letos vzácná relikvie lebky sv. Václava vystavena v sousedním kostele sv. Klimenta. Po hlavní mši svaté na Mariánském náměstí mu tam můžou přijít lidé vyjádřit úctu až do 17:000, pak relikvii odveze zpátky na Pražský hrad prezidentská kolona.

Nová busta

Kromě svatováclavského odkazu si účastníci letos připomínají i deset let od návštěvy tehdejšího papeže Benedikta XVI. ve městě. Na událost nově upozorňuje Benediktova busta na náměstí svatého Václava.

Na Mariánském náměstí vyrostla dvě velká pódia, centrum Staré Boleslavi je uzavřeno pro dopravu. V davu je vidět řadu skautů, na každém rohu stojí policisté. Stánkaři nabízejí poutníkům kávu, trdelník, sýry, medovinu a koblížky, ale i loutky, šperky, keramiku, věnce nebo reprodukce obrazů.  

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003.

Paladium země české prý má ochraňovat naši zemi

Svatý Václav byl zavražděn 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

autoři: Kristýna Vašíčková , Marie Veselá | zdroj: ČTK
Spustit audio