Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě

25. listopad 2021 13:00, aktualizováno

Michalik ve čtvrtek řekl, že jeho dřívější podnikání na Kypru bylo v souladu se zákonem a našel i řešení potenciálního střetu zájmů. Nechce ale zatěžovat kabinet tím, že se bude řešit jeho podnikání a situace bude v médiích přirovnávána k dění kolem premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Kdo ho nahradí, není jasné.

Michalik uvedl, že jeho rodina měla společnost na Kypru od roku 2002, její činnost ukončila v roce 2017. „Nedělo se tam nic nelegálního,“ prohlásil. Potenciální střet zájmů kvůli třetinovému podílu ve fondu, který vlastní solární elektrárny, by se podle něj dal vyřešit prodejem elektráren.

„Dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN. Vláda by neměla začínat s tím, že je přirovnávána k tomu, že je to stejné jako předtím,“ řekl Michalik.

Deník N v pondělí uvedl, že někdejší Michalikova firma si v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur, tedy v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů korun.

Michalik ve čtvrtek řekl, že jeho rodina měla na Kypru investiční společnost, která se zabývala investováním do akcií. „Nevnímám tuto záležitost z pohledu byznysového jako něco negativního, vše probíhalo v souladu se zákonem, nedělo se tam nic nelegálního,“ uvedl. Původní vklad řádně vydělal a zdanil v České republice, uvedl.

Michalikova rodina má celkem podíl 96 procent ve fondu Valour, který ovládá tři solární elektrárny. Sám Michalik má ve fondu třetinový podíl. Fond ovládá tři solární elektrárny, díky kterým se řadí k předním výrobcům elektřiny ze slunce v zemi, uvedl server Seznam Zprávy.

„Jednal jsem s fondem, co by bylo nejjednodušší a nejrychlejší řešení a dospěli jsme k závěru, že prodej těch elektráren,“ řekl Michalik.

Srovnání s Babišem

Nakonec však dospěl k závěru, že je důležitější STAN a obraz budoucí vlády. „Dospěl jsem k tomu, že novináři i značná část veřejnosti, která volila STAN, to podnikání přes kyperskou společnost vnímá negativně. Přestože je to něco, co probíhalo v minulosti, dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN,“ prohlásil.

Protože k rozhodnutí dospěl před hodinou či dvěma, neví zatím, kdo bude náhradním kandidátem STAN. Hnutí je Michalik dál připraven pomáhat v ekonomických otázkách.

A sdílnější nebyla ani místopředseda STAN Petr Gazdík. „Jméno se nejprve dozví budoucí premiér Petr Fiala (ODS) a koaliční partneři.“ Předseda hnutí Vít Rakušan k tomu dodal: „Potenciálních kandidátů máme několik. Nominací musí schválit celostátní výbor.“

Rozhodnutí dál usilovat o funkci ministra průmyslu by podle Michalika přineslo v příštích týdnech pokračování mediální diskuse a mohlo by vyvolávat zdání, že se nic nezměnilo oproti končící Babišově vládě.

Střetem zájmů premiéra v demisi se dlouhodobě zabývají české úřady i orgány Evropské unie. Podle auditní zprávy Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i po vložení do svěřenských fondů a zároveň se podílí na rozhodování o rozdělování dotací Evropské unie. Babiš to popírá.

Rakušan: Lidsky tomu rozumím

Šéf STAN Rakušan na twitteru napsal, že ho Michalikovo rozhodnutí „lidsky mrzí“. „Jeho rozhodnutí bylo opravdu jeho rozhodnutím, které učinil dnes ráno,“ prohlásil Rakušan.

Michalikovo podnikání příznivce STAN podle Rakušana rozladilo. Jednak proto, že „podnikání na Kypru u nás nemá dobrý zvuk“, a také kvůli střetu zájmů.

„Lidsky jeho rozhodnutí rozumím, tlak, pod kterým byl on i jeho rodina, byl jistě nepříjemný. Na druhou stranu chápu, co od nás chtějí naši voliči – změnu. A ta se nezakládá jen na faktech, ale i atmosféře. Na pocitu, že se věci v České republice budou vyvíjet jinak. Že už lidé nebudou muset mít pochybnosti,“ napsal na twitteru předseda STAN.

Podle šéfa hnutí by ale byl skvělým ministrem. „Zároveň si ho ale velmi vážím za to, že je ochoten v těžké chvíli své kariéry udělat jasné rozhodnutí, které nenechá veřejnost na pochybách. Už samo rozhodnutí se postavit situaci čelem, bez kličkování, je důkazem změny politické kultury, která s novou vládou musí přijít,“ doplnil.

Kandidát na premiéra Petr Fiala na twitteru Michalikovi poděkoval. „Jsem domluven s předsedou Vítem Rakušanem, že přijde co nejdříve s odpovídajícím návrhem kandidáta na tento důležitý resort,“ napsal.

Kandidát na premiéra Petr Fiala na twitteru Michalikovi poděkoval. „Jsem domluven s předsedou Vítem Rakušanem, že přijde co nejdříve s odpovídajícím návrhem kandidáta na tento důležitý resort,“ napsal.

autor: pj | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio