Vesnici Žárová na Šumpersku zdobí 400 let starý kostel postavený z odpadu

10. leden 2014
Česko – země neznámá

Žárová na Šumpersku je nevelká vesnice, jejíž katastr vystupuje až do pobočných vrcholů Jeseníků. Její nejvýznamnější památkou je kostelík sv. Martina, který byl dokončen v roce 1611 a patří k nejstarším v kraji. O to pozoruhodnější je, že byl postaven ze zbytků ještě staršího chrámu.

Když byl v letech 1600 až 1603 v nedalekých Velkých Losinách budován nový zděný farní chrám, věnoval tehdejší pán zdejšího dominia – Jan ze Žerotína, materiál z původního dřevěného kostela dvěma okolním obcím – Žárové a Maršíkovu. Obě si ze starých trámů vybudovaly svatostánky, které se zachovaly dodnes.

Žárovský kostel sv. Martina byl za podpory vrchnosti vybudován ve slohu renesance, která sice byla již na ústupu, ale možná i vlivem použitého materiálu se zde zachovaly gotické prvky. Pozoruhodné je, že kostel se od své výstavby změnil jen velmi málo, a tak jej současný návštěvník může vidět v podobě, v jaké do něj chodili protestantští věřící před třicetiletou válkou.

Dřevěná konstrukce chrámu je postavena na nízké kamenné podezdívce chráněné zastřešením. Valbová střecha kostela je kryta šindelem (nedávno vyměněným) a z ní na západní straně vystupuje štít se čtyřbokou věží krytou jehlanovou šindelovou stříškou.

Uvnitř kostela je k vidění barokní oltář s obrazem svatého Martina a se sochami sv. Jana Křtitele a Jana Evangelisty. Pamětní deska s latinským textem a chronogramem připomíná založení kostela. Původní varhanní pozitiv byl v roce 1757 nahrazen současnými varhanami.

Kostel sv. Martina je možné si prohlédnout i uvnitř. Na požádání vám otevře jeho správce Bohuslav Jabůrek. Pro jistotu je lépe se objednat den předem na telefonním čísle 583 295 129.


Zvětšit mapu

autor: kbz
Spustit audio