Veterináři: Kapr patří na vánoční stůl, nikoli zpět do řek

10. prosinec 2003

Až se za několik dní objeví v ulicích měst kádě s vánočními kapry, neměli by lidé podléhat přílišnému sentimentu a kupovat šupináče s vyhlídkou jejich vypuštění zpět do řek a rybníků. "Nejsou na takto nově nabytou svobodu připraveni. Nemají v době prodeje již téměř žádné zásobní látky nutné k přežití do jara, a navíc byli vystaveni několika teplotním šokům. Ve velké většině po vypouštění hynou," řekl mluvčí státní veterinární správy Josef Duben. I

letos budou na stánkový prodej kaprů veterináři dohlížet. K postavení kádí do ulic budou prodejci potřebovat povolení oblastní veterinární správy. Budou muset zajistit, aby kádě byly napájeny pitnou vodou s dostatkem kyslíku a ryb v nich nebylo nadměrné množství. Zabíjet ryby mohou stánkaři pouze na přání zákazníka. "V žádném případě nelze usmrcovat kapry do zásoby, k tomu nemá prodejce oprávnění. To už by šlo o prodej porcovaných ryb, a takovéto oprávnění mají pouze prodejci v kamenných obchodech," vysvětlil Duben. Aby vyhověli požadavkům hygieny, budou muset prodejci mít omyvatelný pult a zvláštní nádoby na odpad - vnitřnosti a šupiny. Rybáři za sebou mají dva těžké roky, které poznamenaly loňské záplavy a letošní sucho. Přesto se lidé nemusejí obávat, že by na vánočním trhu byl ryb nedostatek. Největší rybářské společnosti a obchodníci očekávají, že ceny letos vzrostou asi o pět procent, takže se kapr bude prodávat za 70 až 80 korun za kilogram.

Spustit audio