Vetešnictví U kopretinky je pro paní Šárku Pokornou srdeční záležitost

23. duben 2021

Pro paní Šárku Pokornou bylo založení obchodu s použitím zbožím náhradním řešením. Jak se ale ukázalo, „vetešnictví“ ji postupně nejen začalo bavit, ale sama si nakonec staré výrobky oblíbila. Nejvíce ji těší, že vyřazeným věcem dává nový život. Vetešnictví se proto snaží udržet, i když je dnes pro ni pouhým koníčkem.

Paní Šárka Pokorná si před šesti lety spolu s manželem založila v Mukařově vetešnictví. Bylo to rodinné rozhodnutí v době, kdy společně očekávali prvního potomka. Paní Šárka totiž dříve pracovala v marketingovém oddělení jedné velké firmy a obávala se, že bude komplikované při péči o rodinu dojíždět do zaměstnání tak jako dříve. Manžel měl staré věci vždy velmi rád, ale pro paní Šárku to bylo ze začátku pouze praktické vyřešení rodinné situace. Postupně si ale staré věci sama zamilovala a dnes je pro ni vetešnictví srdeční záležitost.

Ze všeho nejdříve bylo nutné najít prostory

Řešení přinesla opravená budova původního místního kravína, kde se dříve konaly zábavné akce. Prostorná hala bývalého kravína je pro skladování a samotný provoz obchodu ideálním místem. Paní Šárka měla nejprve obavy, jestli se tomuto nevšednímu způsobu podnikání bude dařit. Zájem lidí jí ale velmi mile překvapil. Lidé jí začali posílat fotografie s opravenými starými věcmi a bylo evidentní, že vetešnictví dává vyřazeným věcem nový život u jiných majitelů. Práci ve vetešnictví si postupně sama zamilovala a dala mu sympatický název – „U kopretinky“. Dnes má sama ke starým věcem hezký vztah a mnohé maličkosti si z obchodu občas odnese i domů – především staré kameninové mísy, ze kterých si ráda na zahradě dělá dekorativní květináče.

Mezi výrobky všeho druhu můžete najít i houpací křeslo, jaké jste vídali u babičky

Vetešnictví jako místo vzpomínek

I když se jedná o staré předměty, podle paní Šárky mají často mnohem větší kvalitu a životnost čistě díky tomu, že se na jejich výrobu použily kvalitní materiály a vyráběly se s láskou a pečlivě. Pro mnoho lidí navíc vetešnictví znamená nostalgické vzpomínky na dětství nebo na prázdniny u babičky. Paní Šárka často zůstává s některými zájemci v kontaktu a sama se jim ozývá, pokud se věc, kterou shání, objeví. Ve vetešnictví totiž v případě zájmu nikdo nesmí zaváhat. Jedná se často o výrobky, které se už dnes nedají sehnat a zájemci si na ně rádi dlouhou dobu počkají. A pak je majitelem ten, kdo přijde nejdříve.

Vetešnictví U kopretinky zvenku působí nenápadně. Uvnitř vás čekají věci všeho druhu i nostalgické vzpomínky

Zásadní změna přišla s dobou karanténních opatření

Nucená uzávěrka vetešnictví v loňském roce způsobila na jedné straně hromadění věcí, na straně druhé minimální prodeje. Přes internet lidé kupují pouze menší věcí a prodeje se velmi snížily. Paní Šárka si musela znovu najít zaměstnání a z vetešnictví se stal koníček. Doufá, že toto obtížné období rodina překoná. Celý prostor je doslova navršen věcmi a čekají na své nové majitele. Všechny věci prošly rukama paní Šárky, a přestože ve skladování věcí má svůj systém, občas jí dá při tak velkém množství práci některou maličkost dohledat. Najdete tu totiž nejen kvalitní porcelán a keramiku. Nechybí zahradní nářadí, stará elektronika, knihy, gramodesky, nábytek, lampy, hračky. Je to doslova ráj pro všechny, kteří mají rádi staré stylové věci a mají respekt k historii. Staré výrobky z vetešnictví jsou totiž pamětníky doby a mnohým ještě mohou přinést velkou radost.

Spustit audio

Související