Větrný mlýn ve Vrátně uviděl Aleš Křemen poprvé ze svého dvouplošníku

18. červen 2017

Aleš Křemen je vášnivý letec a výrobce vrtulí. Právě z letadla si mohl poprvé pořádně prohlédnout starý větrný mlýn holandského typu v obci Vrátno na Mladoboleslavsku. Stavba se mu zalíbila, koupil ji a začal opravovat. Časem ji chce i zpřístupnit veřejnosti.

„Mlýn jsem si vyhlédl už někdy před 15 lety. Létám nad Kokořínskem a Máchovým krajem se svým dvouplošníkem a z výšky je to významný orientační bod,“ vysvětlil Aleš Křemen. Mlýn prý ho okouzlil i tím, že na něj patří asi "největší vrtule jeho života" o průměru 20 metrů. „A kdo jiný by jí měl vyrobit, když ne já, když se tímhle řemeslem živím,“ dodal s úsměvem.

A doba, kdy si mlýn prohlédnou první návštěvníci, se prý pomalu blíží - lopatky i hřídel už majitel vlastnoručně dokončil. „Prostředek je z jedle, ta je nejpružnější, zbytek – tedy lopatky, jsou ze smrku,“ vysvětlují tesaři, kteří se na opravě mlýna a výrobě lopat také podíleli.

Mlýn je kruhová, zhruba 15 metrů vysoká stavba, má 4 patra. Po namontování poslední ze čtyř vrtulí ještě musí tesaři zjistit, jestli se všechno otáčí tak, jak má.

autor: duch
Spustit audio