Větší města na digitalizaci kin vydělávají, obce na ni nemají peníze

10. leden 2013

Propast mezi kiny ve větších městech a v malých obcích se stále zvětšuje. Důvodem je digitalizace a s ní související změna distribuce premiérových titulů. Před dvěma lety bylo za pomoci dotace digitalizováno například kino v Příbrami.

Digitalizace příbramského kina se v návštěvnosti podle jeho vedoucího Petra Rybky projevila významně: „Díky tomu máme premiéry ihned, takže tam nefunguje monopol, jaký byl u starého formátu, že multiplexy měly měsíc zabookované veškeré kopie od všech distributorů a všechny ostatní kina musely čekat.“

Ne všechna města a obce v okolí si ale mohla digitalizaci svých kin dovolit. Potvrzuje to například starostka Sedlec-Prčice Miroslava Jeřábková (nezávislá):

„Město bohužel nemá prostředky na to, aby mohlo do digitalizace vložit přibližně 2 miliony korun. V tuto chvíli řešíme jiné možnosti digitalizace prostřednictvím nějaké jednodušší technologie.“

Obdobně by chtěli kino zachovat i v Milíně u Příbrami, kde se promítá většinou v pátek a obec drží vstupné na 40 korunách. „Je to prodělečná činnost, dotuje to obec z obecního rozpočtu, ale vycházíme z toho, že to je jediné kulturní dění v obci,“ říká starosta Milína Pavel Nekl, který byl zvolen jako nezávislý.

Naopak kino na Dobříši už zcela zaniklo. Už několik let zde hledají pro chátrající budovu nové využití. „Je to jedna z věcí, která se zatím nedaří řešit. To kino jako takové by mělo výhledově být centrem vzdělávání,“ nastiňuje dobříšský starosta Jaroslav Melša z ODS.

autoři: msk , Radek Ctibor
Spustit audio