Větší přívoz v Troji až pro 100 lidí by měl dnes vyplout

3. srpen 2018 08:11

Lodníci na Císařský ostrov dovezli přívoz až pro 100 lidí. Nahradí stávající menší loďku. Ta nezvládá nápor cestujících a u nástupiště se tvoří dlouhé fronty. Velká loď by poprvé měla vyplout dnes.

Loď je na místě už od včerejška. Nemohla, ale hned vyjet, protože museli lodníci upravit nástupní můstky. Ve Vltavě je totiž málo vody a velký přívoz by mohl na břehu uvíznout. „Nemohli jsme vyplout hned z toho důvodu, že tam nejsou úplně optimální podmínky ve vztahu k suchu. Takže jsme tam museli udělat ještě menší úpravy tak, aby se loď pohybovala naprosto komfortně a bezpečně,“ řekl Dušan Sahula z Pražské paroplavební společnosti, která přívoz pro Prahu provozuje a nechala ho postavit. Během dneška by však měla být menší loď vyměněna za velkokapacitní.

Starý přívoz byl schopen převézt každou hodinu zhruba 250 lidí v každém směru. Nové plavidlo s kapacitou až 100 cestujících by mělo být schopné přepravit 600 osob v každém směru za hodinu.

Místo zhroucené lávky chce město vybudovat novou. Nyní se připravuje projekt stavby. Kdy bude nová lávka hotova, zatím není jasné. Trojská lávka se zřítila v sobotu 2. prosince odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Případ vyšetřuje policie.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio