Většina velkých středočeských měst v příštím roce neplánuje měnit výši poplatků

28. prosinec 2018 08:19

Většina velkých středočeských měst v příštím roce neplánuje měnit výši poplatků. Za svoz komunálního odpadu nebo za psa tak lidé zaplatí většinou stejně jako letos.

S dotazy ohledně poplatků jsme se obrátili celkem na 21 středočeských měst. Valná většina z nich nám potvrdila, že poplatky měnit nebude, že zůstanou stejné jako v letošním roce. Výše poplatků se řídí místní vyhláškou, takže se ta cena v jednotlivých obcích liší. Měnit se nebude ani koeficient pro výpočet daně z nemovitosti.

Svoz komunálního odpadu

Ve Středočeském kraji je to většinou kolem 600 korun na osobu za rok. Třeba obyvatelé Mladé Boleslavi platí 400 korun na rok, v Neratovicích je to 720 korun. Poplatek zahrnuje provoz systému, sběr, přepravu, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Musím říct, že v některých městech se poplatek za odpad vůbec neplatí, třeba v  Kralupech nad Vltavou nebo v Kutné Hoře. V příštím roce se k těmto dvěma městům přidá i Čáslav. Tam poplatek za odpad zruší jako kompenzaci za to, že se na území obce nachází skládka.

Poplatek za psa

Pohybuje se zhruba od 200 do 1500 korun. Sazba se liší podle lokality a taky podle toho, jestli je pes v bytě nebo v rodinném domě. Výrazně míň taky platí senioři. Standardně platí  Středočeši za psa kolem tisíce korun. Změny čekají místní jen v Čáslavi, kde se od ledna poplatek zvýší ze 120 na 200 korun. Podle radnice je to kvůli zvýšeným výdajům města na úklid a péči o odložená zvířata. V Králově Dvoře se třeba poplatky za psy neplatí vůbec.

Daň z nemovitosti

Ta by se neměla v kraji měnit nikde. Obce si ji stanovují pomocí speciálního koeficientu a ten měnit nebudou. Městům se většinou daří získávat peníze z dotací a každým rokem se taky zvyšuje výběr jiných daní. Tak je tomu třeba v Králově Dvoře nebo v Berouně, kde jsou proto daně z nemovitosti nižší. Jinde je ale koeficient vysoký, například v Černošicích, protože město potřebuje peníze, aby mohlo splácet úvěry z minulých let na dobudování městské infrastruktury, hlavně na opravy ulic.

autor: Marie Veselá
Spustit audio