Věž v Jenštejně rozhodla o tom, že bude sportovní moderátor Vojtěch Bernatský žít právě tam

9. červenec 2021

Televizní sportovní moderátor Vojtěch Bernatský byl od dětství panelákové dítě. Přesto vždycky toužil po tom mít vlastní domek se zahradou. Když mu bylo přes třicet, tak si tento svůj sen splnil. Na výběr měl z několika lokalit kousek za Prahou. Nakonec zvítězil Jenštejn na Praze-východ. Vojtěcha okouzlila jeho dominanta – historická věž někdejšího hradu ze 14. století.

„Ona ta věž, ač se to na první pohled nezdá, je docela vysoká a je kumšt vylézt až nahoru. Navíc jsou tam hodně úzké schody. Ale seshora je pak nádherný rozhled. Je vidět Říp i Ještěd. A dole pod věží je hladomorna, asi pět metrů hluboká, do které je možné nahlédnout skrz prosklenou podlahu. A je v ní dokonce i kostlivec,“ popisuje Vojtěch Bernatský.

V Jenštejně je podle jeho slov i krásné historické podhradí, ve kterém musel zůstat zachovaný původní ráz. Romanticky rozeseté domky jsou tam často přilepené rovnou na skálu. „A máme tam i rybník a v něm jsou nejen ryby, ale i želvy. Nejspíš tam někdo jednu nebo dvě vyhodil a ony se pak rozmnožily. Dnes je jich tam asi dvanáct,“ usmívá se moderátor.

Každému, kdo má děti, pak doporučuje navštívit přibližně pět set metrů vzdálenou vesničku jménem Radonice, kde se nachází rodinný park Amerika. „Tam jdete dva až tři kilometry krásným lesem. V ohradách jsou tam divocí koně,“ popisuje Vojtěch Bernatský.

Další atrakcí je pak tamní zoopark, kde chovají hospodářská i divoce žijící zvířata střední Evropy. „Tam dostanete do kýble mrkev a jiné podobné pochutiny a ta zvířata můžete sami nakrmit a pohladit si je. Je to takové krásné souznění s přírodou,“ dodává.

A kdo vyrazí z Jenštejna autem přes Brandýs nad Labem-Starou Boleslav a Benátky nad Jizerou, dojede do Loučeně, kde mají krásný zámek a nádherný zámecký park plný labyrintů a bludišť. „Tam je to na celý den. A skvěle si to tam užijí nejen děti, ale i dospělí,“ uzavírá Vojtěch Bernatský.

Jak se dostal ke své vysněné práci, jak dobrý je v imitování někdejšího legendárního sportovního moderátora Karola Poláka, proč začal psát knížky a čemu se rád věnuje kromě sportu, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.