Vhodný potravinový a pitný režim je důležitým pomocníkem pro dobrou kondici řidičů na cestách

3. červenec 2019

Majitelé vozů volí jako dopravní prostředek na dovolenou zcela přirozeně nejčastěji jízdu autem. Z důvodu pohodlnosti i praktičnosti. Dlouhé cestování je ale únavné a největším pomocníkem pro dobrou kondici je pravidelný přestávkový režim. Do auta je možné si vzít vše potřebné a na dovolenou se dobře vybavit. Radí MUDr. Petr Grenar.

Především si můžeme na cestu vzít dostatek jídla a pití, a právě jeho množství i kvalita je pro pohodu i dobrou kondici velmi zásadní. Na salám, energetické tyčinky a kávu ale raději zapomeňte.

Mnozí řidiči podcení nejen úskalí na cestě, ale také svojí kondici. Právě únava ale vede nejčastěji k vážným nehodám. Při dlouhém řízení je ze všeho nejdůležitější prevence. Časté přestávky a střídání řidičů je nezbytností, o které se dočtete i v autoškole…Ale pro kondici řidičů je důležité také to, jak se během cesty stravují a co pijí. A tady jsme často v rozporu s reklamou i různými módními trendy, které jsou jako nástrahy na řidiče u každé čerpací stanice.

Dostatek jídla a pití je základ. Otázka ale je, co skutečně jíst a co během cesty popíjet

Ideální je, pokud vedle několika lahví čisté vody přibalíte na cestu i velkou termosku čaje. Na kávu ale raději zapomeňte. Pro dlouhou cestu není vhodná. Zvyšuje pocit žízně a nedoplní tekutiny tak hojně jako čaj. Čaj díky složení alkaloidů odstraňuje únavu a působí rovněž budivě. Káva rychle nastartuje, ale po krátké době nastupuje rychlý útlum. Čaj stimuluje postupně a nástup útlumu není tak výrazný. Žízeň výrazně oslabí pozornost řidiče, a když se projeví, je už vlastně pozdě. To znamená, že už nějakou dobu jedete v nouzovém režimu organismu, kdy únava začíná rychle nastupovat.

Před cestou zajděte k dobrému zelináři pro ovoce a zeleninu

Na cestu přibalte především ovoce a zeleninu - mrkev, papriky, kedluben, jablka, banán, hroznové víno, pomeranče. To jsou komodity, které jsou chutné a navíc vás i osvěží. Důležité je, aby jídlo bylo lehké. Nic těžkého a nic, co vzbuzuje pocit žízně. Stačí lehké pečivo a obložený chleba. Zapomeňte na klasické cestovní jídlo – chleba se salámem a cibulí! Salám sám o sobě způsobuje pocit žízně a dehydratuje. Obsahuje rychlosoli, které způsobují větší konzumaci vody, aniž byste ztráceli pocit žízně. Uzeniny a klobásy na cestu nedoporučuji. Jejich kalorická hodnota není dobrá, jedná se o mrtvé kalorie, které jdou na tuk a nedodávají energii.

Na každé čerpací stanici na nás útočí výběr energetických tyčinek. Raději se v případě únavě prospěte

Energetické tyčinky a nápoje jsou doslova módou. Pokud se podíváte na složení, jedná se o rychlé dodání energie. A když něco rychle dodáte, účinek rychle odpadne. Mohou pomoci na dojetí, když máte před sebou 40 km dojezd a cítíte se už unavení. Ale je to riskantní. Pokud si tento povzbuzující doplněk dáte, nevíte, jak rychle nastane útlum a může vás pak nemile překvapit. Nedá se totiž odhadnout, kdy energetický nápoj přestane působit a pak může rychle dojít k mikrospánku a k nehodě. Když už cítíte před cílem únavu, je opravdu lepší zastavit a na chvíli se prospat. Stačí 20 min., ale pokud to tělo potřebuje, klidně se raději hodinu prospěte. Nejčastější nehody jsou do vzdálenosti 50 km před cílem. A právě z těchto důvodů bývají i velmi často smrtelné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.