Více než 150 kusů munice nalezené v Hrdlořezích u Mladé Boleslavi zlikvidují pyrotechnici

14. březen 2014

Policejní pyrotechnici zneškodnili na polích u obce Hrdlořezy na Mladoboleslavsku 23 granátů z druhé světové války. Přes 150 kusů další nevybuchlé munice odvezli. Válečné střelivo našli amatérští hledači pokladů.

Lidé granáty a náboje našli celkem ve čtyřech lokalitách v oblasti zvané Důl, což je hluboké údolí obklopené lesy.

Podle policejního pyrotechnika Pavla Studeného většinu munice policisté odvezli.

„Na stálou trhací jámu bylo převezeno 132 dělostřeleckých min ráže 82 milimetrů a 7 dělostřeleckých min ráže 120 milimetrů, které byly převozuschopné a byly uloženy do skladu Policie ČR,“ uvedl.

Odvezenou munici později odpálí mladí pyrotechnici, kteří se ji budou učit likvidovat. Přímo na místě pak policisté zneškodnili 23 granátů. Ležely na hromadě několik desítek centimetrů pod povrchem.

„Tady jsme ničili 23 kusů ručních granátů německé a sovětské výroby z období druhé světové války a 16 signálních nábojů,“ upřesnil Studený.

Policisté uzavřeli prostor v délce 500 metrů. Střepiny z téměř 70 let starých granátů totiž mohou doletět až 300 metrů daleko.

„Dnešní nález byl co do počtu asi největší za poslední dva roky. Takovéto množství munice se u nás na jeden výjezd nenachází,“ poznamenal policejní pyrotechnik.

Policisté radí, aby lidé, kteří podobné střelivo najdou, nález ihned ohlásili. „V žádném případě se nedotýkat, nezkoušet s ním jakkoli manipulovat a okamžitě volat číslo 158,“ upozornil Studený.

autoři: sib , duch
Spustit audio