Více potu na cvičišti, méně …

Také znáte to oblíbené rčení vojenských velitelů? A pokud bylo potu méně, pak se voják na bojišti neobejde bez týmu mého hosta z Oddělení hematologie a krevní transfuze.

Téma je dnes kvůli ukrajinskému konfliktu velmi aktuální. Nebudeme si ale spolu povídat jen o tom, co udělat, aby voják nepotřeboval krevní konzervy. Dotkneme se i takových témat, jako je pomoc v postižených oblastech, podpora transportu civilistů na specializovanou léčbu do České republiky a mnohých dalších.

Plukovník generálního štábu MUDr. Miloš Bohoněk, Ph.D., pracuje jako primář Oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice, je hlavním odborníkem pro hematologii a transfuzní službu Zdravotnické služby AČR a v současnosti také předsedou Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP.

Ve výzkumné a vědecké činnosti se věnuje zejména otázkám kryokonzervace krve a moderním metodám testování dárců krve. Zúčastnil se rovněž dvou zahraničních misí AČR – v roce 2013 mise Iraqi Freedom se 6. polní nemocnicí AČR v Basře a na přelomu let 2014/15 mise NATO Winter Race v zemětřesením postiženém Kašmíru v Pákistánu.

Poslechněte si celý rozhovor v podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio