Vichřice lámala stromy, ničila auta a komplikovala dopravu. V parcích a lesích hrozilo nebezpečí pádu stromů

21. říjen 2021 15:00, aktualizováno

Česko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. Na Mladoboleslavsku se převrátil nákladní vůz na osobní automobily. Kvůli silnému větru evidoval ČEZ 260 tisíc odběrných míst bez elektřiny. Nejhorší byla situace ve středních Čechách. Energetici proto vyhlásili kalamitní stav, který odvolali až v sobotu dopoledne.

Zhruba sedm tisíc domácností bylo ve středních Čechách kvůli silnému větru ještě v pátek ráno stále bez elektřiny. Nejvíce poruch evidovali energetici na Berounsku, Příbramsku a Rakovnicku. Kalamitní stav odvolali energetici v našem kraji až v sobotu dopoledne.

Jak uvedla ve vysílání Českého rozhlasu Region meteoroložka Taťána Míková, meteorologové očkávali silný vítr v našem kraji i v pátek odpoledne.

Meteorologové vydali na čtvrtek oranžovou výstrahu před větrem, tedy s vysokým stupněm nebezpečím. Platila do 19.00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský kraj a také pro části Ústeckého, Jihočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro další části Česka platí žlutá výstraha, tedy s nízkým stupněm nebezpečí.

Meteorologové doporučili omezit výpravy do lesů nebo městských parků.

Silný vichr působil velké problémy také v dopravě. Aktuální informace o mimořádnostech v provozu v Praze a Středočeském kraji v systému PID naleznete zde.

autor: Markéta Šulejová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio