Víkend byl v Zoo Praha ve znamení oslav. Gorilí samice Kamba měla 50. narozeniny

24. leden 2022

Nejstarší gorila Zoo Praha oslavila 50. narozeniny. Samice Kamba přišla na svět ve volné přírodě v Kamerunu v roce 1972. Přesné datum jejího narození tak chovatelé neznají. V Praze žije už asi 20 let. Na oslavu kulatin se zoologická zahrada rozhodla uspořádat pro návštěvníky doprovodný program.

„Tamhle je Kamba, poznáte ji podle toho, že má takový smutnější výraz. Není to tím, že by byla smutná doopravdy, ale má ty rysy takhle postavené. Navíc od ostatních samic je už trošku šedivější,“ popisuje oslavenkyni jedna z průvodkyň pražské zoo Veronika. K narozeninám Kambu chovatelé obdarovali vločkami a bambusem. Aby nedošlo ve výběhu k potyčkám, potravu dostala celá gorilí skupina. Kdo dřív přišel, ten dřív jedl.

Narozeninová oslava u goril se samozřejmě neobejde bez jídla

Pavilon goril má svou venkovní i vnitřní část. Podle chovatele primátů Jana Ťoupala jsou gorily teď přes zimu hlavně uvnitř: „Tráví zimu ve vyhřátém pavilonu, venku je na ně zima. Když to počasí dovolí a je třeba slunečno, nefouká vítr, tak se během odpoledne na půl hodinky, na hodinku vypustí. Pokud se dostanou do styku se sněhem, tak většinou v podobě sněhuláků, které jim připravujeme. Sníh je sranda, Kijivu ho třeba má ráda, je schopná ho sežrat. Jinak je spíše zajímají ty ozdoby, které na tom sněhu jsou, nějaké rozinky, mrkev a podobně.“

Zoo Praha chystá pro gorily nový pavilon

Zoologická zahrada pro gorily staví nový pavilon. Nacházet se bude hned vedle venkovního výběhu žiraf v horní části areálu a rozkládat se bude na 2,5 tisících metrech čtverečních. „Bude samozřejmě prostornější a hlavně se nachází mimo povodňové pásmo. Takže už se nebudou opakovat ty situace z roku 2002 a 2013, kdy jsme museli gorily evakuovat,“ upřesňuje kurátor savců Pavel Brandl.

Nová část areálu bude sloužit nejen gorilám nížinným, ale i jiným africkým druhům jako jsou například kočkodani, křečkomyši nebo guerézy. Nový pavilon by pražská zoo chtěla pro veřejnost otevřít v září.

Okno do zázemí, kde chovatelé připravují občerstvení na narozeninovou oslavu Kamby
autor: Karolína Burdová
Spustit audio