Víkend nabízí tříkrálové koledníky i otužilce, nebo házení vánočním stromkem

5. leden 2018

Baltazar, Kašpar a Melichar vévodí v sobotu českému kalendáři. S příchodem Tří králů je proto ve středních Čechách spojena řada akcí. Koledování si můžete užít v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, tříkrálový koncert připravili v Rožmitále pod Třemšínem, na Svaté hoře v Příbrami nebo v Úvalech.

Povídání o vánočních a novoročních lidových obyčejích, zimní přástky nebo různé dílny čeká v sobotu návštěvnky Muzea lidových staveb v Kouřimi. V 11, 13 a 15 hodin se uskuteční i obchůzka s Tříkrálovou kolední hrou a ve 12 a 14 hodin společné zpívání koled s Michaelem Pospíšilem.

V Praze dnes můžete sledovat tříkrálové otužilce. V poledne se už posedmé v historii zanoří do studené Vltavy a poplavou za převoznickým punčem a čočkovou polévkou do Pražských Benátek. Přes třicet plavců odstartuje od pátého pilíře Karlova mostu. Trasa měří zhruba 200 metrů a končí pod Křížovnickým náměstím u Juditina mostu v přístavišti.

Pokud raději šlapete po cestě než vodu, stačí vstát mezi půl osmou a devátou ráno a vyrazit na jednu ze čtyř tras pochodu Tříkrálová Okoř. Jubilejní padesátý ročník končí ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, kde je připravený program. Otevřeno bude mít v tento den mimořádně i hrad Okoř.

Tříkrálový koncert žáků a učitelů Základní umělecké školy Jakuba Jana Ryby rozezní kostel sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále pod Třemšínem. Zpívat a hrát se začíná ve čtyři hodiny odpoledne. Další z tříkrálových koncertů, tentokrát Svatohorského chrámového sboru se koná v bazilice na Svaté hoře v Příbrami od 18 hodin.

Svatá Hora v Příbrami

Kočárovna v Brandýse nad Labem dnes a zítra nabízí v rámci tematického víkendu Tříkrálové tvoření. Mezi 13-16tou hodinou můžete děti vzít do malých dílniček, kde si vyzkoušejí různé ruční práce – včetně malování a lepení. A tvořit se budou tři králové – Kašpar, Melichar a Baltazar.

V neděli do divadla

Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře nabízí jevištní úpravu oblíbené filmové komedie Světáci. Ochotnický spolek Tyl předvede rozverný příběh tří venkovských zedníků – fasádníků, kteří se jednou dostanou se svou prací do města. A tam se seznámí s trojicí lehkých dámiček – Božkou, Marcelou a Zuzanou. A hrát se začíná v 19 hodin.

V Buštěhradě zase můžete zajít na divadelní představení ochotnického spolku KiX s názvem Mrzák inishmaanský. Černá komedie se odehrává v nejzapadlejším koutě Irska a vy ji uvidíte od 19 hodiny v Restauraci u Bečvářů. A vstupné je dobrovolné.

Neděli můžete začít v Nové budově Národního muzea v Praze. V 10 hodin začíná mineralogická určovací beseda, kterou připravilo Přírodovědecké muzeum, mineralogicko-petrologické oddělení a Společnost Národního muzea. Sejdou se na ní odborníci i amatéři a podělí se o sběratelské zážitky, objevy kolegů i tipy na události v daném oboru. Kdo si není jistý tím, co našel, může si to nechat určit. Vstupné je zdarma

Některé ametystové geody měří až 2,5 metru

Kdo se chce na svět podívat s nadhledem, může si to vyplnit na Svaté hoře v Příbrami. Od 13 do 16 hodiny se tam konají prohlídky místní zvonice. Během asi půlhodinové akce se dozvíte zajímavosti o zvonech, jejich rozmístění a naladění. Skrz okenice se podíváte i na město. Prohlídky startují každou celou hodinu.

Kutná Hora v neděli v rámci výstavy Barevné Vánoce nabízí společný benefiční koncert kutnohorských sborů: PALÁŠEK, KUSCH a CANTICA. Hrát a zpívat se bude od 15 hodin v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci. Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek bude věnován Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v Česku a kutnohorskému Klubu Sluníčko.

Pokud se potřebujete zbavit vánočního stromku, vezměte ho s sebou do Nového Strašecí. Na Komenského náměstí se od 14 hodin koná netradiční klání právě v hodu vánočním stromkem do dáli. Do města na Rakovnicku se můžete vydat i bez stromku, organizátoři akce slibují, že jich dostatek zajistí. Součástí akce je i show populárního valašského siláka, který pokořil několik světových rekordů.

Spustit audio