Víkend ve středních Čechách aneb Velikonoce jsou za dveřmi

24. březen 2018

Zahájení sezony na zámku v Nelahozevsi, malování kraslic, benefiční koncerty nebo besedu o Rally Dakar nabízejí o tomto víkendu organizátoři kulturních a sportovních akcí v našem kraji. Na své si přijdou i milovníci divadla.

V Příbrami dnes můžete nákupem oblečení podpořit dobrou věc. V tamní sportovní hale u aquaparku se koná 4. ročník módního second handu, na kterém budou zájemci prodávat vyřazené kousky ze svých skříní. Kromě žen jsou letos přihlášeni i dva muži a nakupovat můžete od 9 do 12 hodin. Mezi 50 stánky bude i ten s oblečením modelky Lucie Křížkové a zpěvačky Marty Kubišové. Jejich tržby půjdou na charitu. Neprodané zboží pak můžou majitelé poslat do dětského domova Pepa v Lazci.

Dneškem začíná i sezóna na zámku Nelahozeves. Čeká vás zámecký bál s princeznou Polyxenou v kostýmech v Rytířském sále, běžné a dětské prohlídky zámku, dílnu s kostičkami Lego, soutěže na nádvoří, opékání buřtů a vystoupení Fjordské čtverylky – tj. tanečky s koňmi. Namístě budou i stánky s řemeslnými výrobky a hasiči s ukázkami jejich záchranného vozu.

Dětské prohlídky na zámku Nelahozeves v kostýmech

Velikonoce můžete v předstihu vítat v Galerii středočeského kraje v Kutné Hoře. Česká vás tam jarmark, živá hudba, dílny pro děti, řemeslníci, pletení pomlázek, vystoupení dětského folklorního souboru a průvod vynášení smrti. A vstup je zdarma.

Akce s názvem Veselé Velikonoce se v sobotu koná i ve Vlastivědném muzeu Jesenice na Rakovnicku. 0d 13 hodin je pro návštěvníky připravena ochutnávka postních a velikonočních jídel. Ukázky zdobení kraslic, pletení pomlázky, dílny pro děti a dokonce se budou péct perníky podle původní receptury z dřevěných forem. Součástí bude velikonoční jarmark s hudbou.

Dnes se dostanete i na Den otevřených dveří ve vodním díle Poděbrady. Mezi 10:00 - 15:00 hodinou se podíváte do míst, která jsou běžně nepřístupná. Třeba do plavební komory a na velín.

Skanzen v Kouřimi

Velikonoce můžete o víkendu slavit v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. Dnes až do 16 a zítra od 10 do 16 hodin vás čekají lidové tradice a obyčeje, které se v minulosti vázaly k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. K tomu i zdobení kraslic na různé způsoby.

Muzeum v Roztokách u Prahy pořádá Velikonoční tvoření - zdobit vajíčka na mnoho způsobů můžete v dílnách až do 17 hodin, kdy se naopak začne muzicírovat. V historickém sále zámku přijde totiž na řadu smíšený pěvecký sbor Local Vocal.

Na zámku ve Veltrusech se v sobotu koná Večer bez Andersena. Akce je určená pro všechny dospělé, kteří závidí dětem tradiční akci v knihovnách. Literární večer bez Andersena pořádá kavárna Důlék v areálu zámku a začíná se v 19 hodin.

Sportovci pořádají ples v Mladé Boleslavi. Kromě bohaté tomboly vás čeká vystoupení kapely Mirai, Terezy Kerndlové, Bena Cristovaa a Mělnického Dance Bandu. Začíná ve 20 hodin v mladoboleslavském Domě kultury. 15. Reprezentační ples královského města mají i v Rakovníku. Začíná ve 20 hodin a čekají vás taneční vystoupení i živá hudba včetně cimbálovky

Skupina Mirai

Děti můžete v neděli vzít na divadelní pohádku Malý pán. Hraje se v Masarykově kulturním domě v Mělníku a uvidíte příběh malého pána, který bydlel uprostřed docela hlubokého lesa v domečku s mechovou střechou. Ale začne se mu zdát sen, který mu stále opakuje, že mu něco chybí. A tak ho čeká cesta na poradu za Prázdnou hlavou. A jaká dobrodružství přinese, zjistíte od 15 hodin.

Jestli vás fascinuje rallye Dakar, máte v neděli jedinečnou šanci podívat se na závodní speciál, zajímavé fotky a videa z trati a hlavně poutavou přednášku závodníka a nejúspěšnějšího českého účastníka letošního Dakaru Martina Macíka. Besedovat s ním můžete od 16 hodin ve sportovní hale v Klučenicích na Příbramsku.

V neděli můžete zajít na benefiční koncert Smíšeného pěveckého sboru města Buštěhradu. Zazní Proškova Velikonoční mše a další duchovní skladby. Koncert začíná v 17 hodin v Husově sboru v Kladně a vstupné je dobrovolné. Výtěžek se použije na opravu budovy Husova sboru - bývalé synagogy.

Martin Macík, nejmladší pilot kamionu na Dakaru

Další benefiční koncert – tentokrát ale pro Maxíka a Anetku - se na tzv. květnou neděli - koná v kostele mistra Jakoubka ze Stříbra v Příbrami Březových horách. Akce má podtitul Otevřené srdce, začíná v 17 hodin a zpívat se budou nové křesťanské písně.

A divadlo v Příbrami v neděli uvádí romantickou tragikomedii s názvem Dobrý proti severáku. Od 19 hodin večer vás na Malé scéně čeká adaptace populárního rakouského románu v e-mailech. Dívka Emmi chce totiž právě emailem zrušit předplatné časopisu, ale kvůli překlepu dostane její zprávu Leo. A během hry se ukáže, jestli jejich nezvyklá korespondence a virtuální vztah má šanci i ve skutečném světě.

Spustit audio